پایان نامه اثر تنش شوری بر خصوصیات رشدی برخی از ژنوتیپهای انتخابی بادام پیوند شده روی پایه GF677 |
فهرست مطالب:
چکیده فارسی………………………………………………………………………………………س
چکیده انگلیسی…………………………………………………………………………………….ش
مقدمه و هدف…………………………………………………………………………………………2
1-کلیات و بررسی منابع………………………………………………………………………………5
1-1-تاریخچه و پراكنش بادام………………………………………………………………………….5
1-2-میزان تولید در ایران و جهان………………………………………………………………….5
1-3-گیاهشناسی…………………………………………………………………………………..5
1-4- ارزش و خواص غذایی بادام…………………………………………………………………..6
1-5-خصوصیات پایه GF677…………………………………………………………………………
1-6-تعریف تنش…………………………………………………………………………………….8
1-7-تنش شوری…………………………………………………………………………………….9
1-8-اندازهگیری شوری……………………………………………………………………………10
1-9-اثر شوری بر گیاهان………………………………………………………………………..11
1-10-مکانیزم های مقاومت به شوری در گیاهان……………………………………………….12
1-11-انواع اكسیژن فعال………………………………………………………………………….13
1-11-1-انواع اکسیژنهای فعال به عنوان سیگنالهایی در پاسخ به تنشهای محیطی………15
1-11-2-طبقهبندی مسیرهای سیگنالدهی تنش………………………………………….15
1-11-3-مسیر کلی انتقال پیام تنش اسمزی…………………………………………………16
1-12-اثرات تنش شوری بر خصوصیات رویشی بادام و سایر درختان میوه………………….18
1-13- اثرات تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژی بادام و سایر درختان میوه………………22
1-13-1- اثرات تنش شوری بر پارامترهای فتوسنتزی بادام و سایر درختان میوه………..22
1-13-2-اثرات تنش شوری بر تغییرات فلورسانس کلروفیل………………………………….24
1-13-3- اثرات تنش شوری بر روابط آبی بادام و سایر درختان میوه………………………..26
1-13-4- اثرات تنش شوری بر محتوی فنل و ظرفیت آنتی اکسیدانتی بادام و سایر درختان میوه….28
1-14- اثرات تنش شوری بر خصوصیات بیوشیمیایی بادام و سایر درختان میوه………29
1-14-1- اثرات تنش شوری بر مکانیسمهای دفاعی آنزیمی……………………………29
1-14-1-1 سوپراکسید دیسموتاز (SOD)……………………………………………………30
1-14-1-2- کاتالاز (CAT)…………………………………………………………………….30
1-14-1-3-پراکسیدازها……………………………………………………………………….31
1-14-1-3-1-آسکوربات پراکسیداز (APX)…………………………………………………..31
1-14-1-3-2- گایاکول پراکسیداز (GPX) …………………………………………………….31
1-14-2- اثرات تنش شوری بر فعالیت آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز،آسکوربات پراکسیداز در بادام و سایر درختان میوه…32
1-14-3- اثرات تنش شوری بر محتوی پراکسید هیدروژن در بادام و سایر درختان میوه…33
1-14-4- اثرات تنش شوری بر محتوی پروتئینهای محلول کل در بادام و سایر درختان میوه….34
1-14-5- اثرات تنش شوری بر سنتز تنظیم کننده های اسمزی بادام و سایر درختان میوه…..36
1-14-5-1-پرولین……………………………………………………………………………..37
1-14-5-2-کربوهیدراتهای محلول و نامحلول………………………………………………..39
1-14-6- اثرات تنش شوری بر پراکسیداسیون لیپیدها در بادام و سایر درختان میوه…..40
1-15- اثرات تنش شوری بر وضعیت عناصر غذایی در بادام و سایر درختان میوه……… 42
2-مواد و روشها………………………………………………………………………………46
2-1- محل انجام آزمایش……………………………………………………………………..47
2-2- طرح آزمایشی……………………………………………………………………………47
2-3- مواد آزمایشی………………………………………………………………………….47
2-3-1-خصوصیات ژنوتیپهای مورد مطالعه………………………………………………….49
2-4-اعمال تیمار شوری………………………………………………………………………50
2-5-ارزیابی صفات مورفولوژیک………………………………………………………….51
2-6-ارزیابی صفات فیزیولوژیک……………………………………………………………..52
2-6-1-پارامترهای فلورسانس کلروفیل……………………………………………………52
2-6-2- سنجش کلروفیل و کارتنوئید……………………………………………………..53
2-6-3-شاخص کلروفیل…………………………………………………………………..53
2-6-4-محتوای نسبی آب برگ…………………………………………………………53
2-6-5- نشت یونی نسبی………………………………………………………………54
2-6-6- درصد آسیب دیدگی غشاء سلولی……………………………………………..54
2-6-7- فنل کل……………………………………………………………………………..54
2-6-7-1- استخراج از بافت میوه…………………………………………………………54
2-6-7-2- تعیین میزان فنل کل با روش اسپکتروفتومتری……………………………55
2-6-8- ظرفیت آنتیاکسیدانی کل………………………………………………………..56
2-7-ارزیابی صفات بیوشیمیایی………………………………………………………….56
2-7-1-کربوهیدراتهای محلول………………………………………………………………56
2-7-2-کربوهیدراتهای نامحلول……………………………………………………………58
2-7-3-پرولین…………………………………………………………………………………59
2-7-4-پراکسیداسیون لیپیدها……………………………………………………………60
2-7-4-1-مالون دیآلدئید(MDA) …………………………………………………………60
2-7-4-2-سنجش سایر آلدئیدها (پروپانال، بوتانال، هگزانال، هپتانال و پروپانال دی متیل استال)….60
2-7-5-پراكسید هیدروژن………………………………………………………………..61
2-7-6-پروتئین محلول کل و سنجش فعالیت آنزیمها…………………………………61
2-7-6-1-تهیه بافر استخراج……………………………………………………………..61
2-7-6-2-مرحله استخراج……………………………………………………………….61
2-7-6-3-پروتئین محلول کل……………………………………………………………62
2-7-6-3-1-تهیه بافرهای سنجش…………………………………………………….62
2-7-6-3-2-تعیین محتوی پروتئین محلول کل…………………………………………62
2-7-6-4- آنزیم پراکسیداز (POD) ……………………………………………………..63
2-7-6-4-1-تهیه بافرهای سنجش…………………………………………………….63
2-7-6-4-2-تعیین فعالیت آنزیم…………………………………………………………63
2-7-6-5-آنزیم آسكوربات پراكسیداز (APX)………………………………………….64
2-7-6-5-1-تهیه بافرهای سنجش……………………………………………………..64
2-7-6-5-2-تعیین فعالیت آنزیم………………………………………………………….64
2-7-6-6-آنزیم کاتالاز (CAT) …………………………………………………………….64
2-7-6-6-1-تهیه بافرهای سنجش……………………………………………………..64
2-7-6-6-2-تعیین فعالیت آنزیم کاتالاز………………………………………………….64
2-8- عناصر معدنی ریشه و برگ…………………………………………………………65
2-8-1- تهیه خاکستر……………………………………………………………………..65
2-8-2-نیتروژن………………………………………………………………………..65
2-8-3-پتاسیم…………………………………………………………………………..66
2-8-3-1- آماده کردن محلولهای سنجش…………………………………………..66
2-8-3-2- تعیین محتوی پتاسیم………………………………………………….66
2-8-4-سدیم………………………………………………………………………..67
2-8-4-1- آماده کردن محلولهای سنجش………………………………………67
2-8-4-2-تعین محتوی سدیم………………………………………………………68
2-8-5-فسفر…………………………………………………………………………..69
2-8-5-1- آماده کردن محلولهای سنجش……………………………………….69
2-8-5-2-تعین محتوی فسفر………………………………………………………..69
2-8-6-کلسیم…………………………………………………………………………70
2-8-7- منیزیم………………………………………………………………………….71
2-8-8- آهن………………………………………………………………………….71
2-8-9- روی………………………………………………………………………..72
2-8-10- مس…………………………………………………………………………73
2-8-11-کلر…………………………………………………………………………74
2-9- تجزیه و تحلیل داده ها…………………………………………………………..74
3-نتایج و بحث………………………………………………………………………..75
3-1-ارزیابی برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر صفات مورفولوژیک…………………77
3-2-ارزیابی برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر صفات فیزیولوژیک…………………87
3-2-1-اثر تیمار شوری بر تغییرات کلروفیل فلورسانس………………………..87
3-2-1-1-برهمکنش تیمار شوری و ژنوتیپ بر تغییرات کلروفیل فلورسانس……87
3-2-1-2-برهمکنش زمان و ژنوتیپ بر تغییرات کلروفیل فلورسانس…………..90
3-2-1-3-برهمکنش تیمار شوری و زمان بر تغییرات کلروفیل فلورسانس……..93
3-2-2- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی رطوبت نسبی برگ…………….94
3-2-3- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی نشت یونی و آسیب دیدگی غشاء سلولی…..95
3-2-4- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر شاخص کلروفیل………………………96
3-2-5- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی کلروفیلهای a، b، کل و کارتنوئید…….97
3-3-ارزیابی برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر خصوصیات بیوشیمیایی……………..101
3-3-1- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی فنل کل و ظرفیت آنتی اکسیدانتی…101
3-3-2- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی کربوهیدراتهای محلول و نامحلول…..102
3-3-3- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی پرولین…………………………………108
3-3-4- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر پراکسیداسیون لیپیدها (محتوی مالون دی آلدئید و سایر آلدئیدها….109
3-3-5- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی پروتئینهای محلول کل……………….111
3-3-6- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر فعالیت آنزیم کاتالاز…………………………….112
3-3-7- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز……………..114
3-3-8- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز…………115
3-3-9- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی پراکسیداسیون هیدروژن……………117
3-4- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر وضعیت عناصر غذایی پرمصرف و کممصرف در برگ و ریشه..119
3-4-1- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی سدیم برگ و ریشه……………………119
3-4-2- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی نیتروژن برگ و ریشه………………….120
3-4-3- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی پتاسیم برگ و ریشه………………….122
3-4-4- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی کلسیم برگ و ریشه………………….125
3-4-5- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی منیزیم برگ و ریشه……………………126
3-4-6-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت فسفر برگ و ریشه……………………..128
3-4-7-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت کلر برگ و ریشه………………………134
3-4-8-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت روی برگ و ریشه………………………135
3-4-9-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت مس برگ و ریشه……………………….136
3-4-10-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت آهن برگ و ریشه………………………137
3-5- همبستگی بین صفات……………………………………………………………142
3-6-نتیجه گیری کلی…………………………………………………………………..147
3-7-پیشنهادات…………………………………………………………………………..148
4-منابع علمی……………………………………………………………………………149
5-ضمائم…………………………………………………………………………………….159
چکیده:
ترکیب پایه و پیوندک می تواند خصوصیات رشدی و غلظت عناصر غذایی برگ و ریشه های بادام را در شرایط تنش شوری تحت تأثیر قرار دهد. بهمنظور ارزیابی اثر تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژی، فیزیولوژی، بیوشیمیایی و غلظت عناصر غذایی پرمصرف و کممصرف در برگ و ریشه های تعدادی از ژنوتیپهای بادام، آزمایشی گلدانی با دو عامل ژنوتیپ در 11 سطح، شامل تونو، نانپاریل، مامایی، شکوفه، سهند، شاهرود 12، A200 ، 25 -1، 16-1 و 40-13 پیوند شده روی پایه GF677 و پایه GF677 (پیوند نشده به عنوان شاهد) و فاکتور شوری آب آبیاری شامل صفر، 2/1، 4/2، 6/3 و 8/4 گرم در لیتر نمک که به ترتیب هدایت الکتریکی برابر 5/0، 5/2، 9/4، 3/7 و 8/9 دسی زیمنس بر متر داشتند، انجام شد. نتایج نشان داد که با اعمال تنش شوری و افزایش غلظت آن، شاخص های رشدی شامل ارتفاع شاخه، قطر شاخه، تعداد برگ کل، تعداد برگ سالم، تراکم برگ روی شاخه اصلی، وزنتر و وزن خشک برگ، سطح برگ و نسبت سطح برگ، محتوای رطوبت نسبی برگ، وزنتر و خشک اندام هوایی، وزنتر و خشکریشه، شاخص کلروفیل، کلروفیلهای a، b و کل و کاروتنوئید در تمامی ژنوتیپهای مطالعه شده، کاهش یافتند و تعداد برگهای نکروزه، میزان ریزش برگ، نسبت وزن خشک به وزنتر اندام هوایی، نسبت وزنتر و خشکریشه به وزنتر و خشک اندام هوایی، درصد نشت یونی و درصد آسیبدیدگی غشاء سلولی، افزایش یافتند. ارزیابی تغییرات فلورسانس کلروفیل نشان داد، تنش شوری از طریق افزایش میزان فلورسانس حداقل و کاهش میزان فلورسانس حداکثر، باعث کاهش فلورسانس متغیر در گیاهان شد و نسبت فلورسانس متغیر به فلورسانس حداکثر (حداکثر کارایی کوانتومی فتوسیستم II) را از 83/0 در گیاهان شاهد به 72/0 در برگهای بالایی در پایه GF677 و رقم سهند پیوند شده روی این پایه و 70/0 در برگهای پایینی کاهش داد. بر این اساس، کاهش یاد شده نشانه تنش مخرب در گیاهان مذکور است. بهطورکلی، نتایج این تحقیق حاکی از آن است که همپایه و هم نوع ژنوتیپ پیوندی بر درجه تحمل در برابر تنش شوری نقش دارند. نهالهای GF677 که پیوندی روی آنها انجام نشده بود، توانستند تیمار شوری 4/2 گرم در لیتر (با هدایت الکتریکی 9/4 دسی زیمنس بر متر) را به خوبی تحمل کنند ولی با افزایش غلظت نمک، بهشدت دچار تنش شدند. نوع ژنوتیپ پیوندی نیز در افزایش تحمل به تنش شوری نقش بسزایی داشت. در مجموع صفات مورفولوژی، فیزیولوژی، بیوشیمیایی و عناصر غذایی پرمصرف و کممصرف بررسی شده در این تحقیق رقم شاهرود 12، به عنوان متحملترین رقم به تنش شوری انتخاب شد. این رقم توانست به خوبی شوری تا 6/3 گرم در لیتر (3/7 دسی زیمنس بر متر) و تا حدودی نیز شوری 8/4 گرم در لیتر (8/9 دسی زیمنس بر متر)، را تحمل کند. در نقطه مقابل، رقم سهند و ژنوتیپ 16-1، به عنوان حساسترین ژنوتیپها، نسبت به تنش شوری تشخیص داده شدند. این ژنوتیپها همانند پایه های شاهد (پیوند نشده)، تنها توانستند، شوری تا 9/4 دسی زیمنس بر متر)، را تحمل نمایند.
مقدمه و هدف:
شش درصد از مساحت كل كره زمین شور است و از این مقدار، حدود 45 میلیون هكتار كه جزو اراضی آبیاری به شمار میروند، شور هستند . [Munns, 2002] برخی از اراضی بهقدری شور هستند كه تولید محصول در آن اقتصادی نیست و در بسیاری از اراضی به خاطر تجمع نمك، امكان كشت سالیانه وجود ندارد . شوری معمولاً بیشتر در نواحی خشك و نیمه خشک و مناطقی كه بارندگی به حد كافی جهت شستشوی نمكها از ناحیه ریشه كافی نیست، مشکلساز است . در حدود یکسوم از مساحت کل خاكهای شور دنیا در قاره آسیا قرار دارد .[Munns, 1993] حدود 12 درصد از کل مساحت کشور ایران معادل 19 میلیون هکتار بهصورت کشت و آیش و بهمنظور تولیدات کشاورزی استفاده می شود ]مومنی، 1389[.
بادام (Prunus dulcis)، یکی از درختان میوه مناطق معتدله بومی فلات ایران است که طبق آخرین آمار بهدستآمده در سال 1390، ایران با سطح زیر کشت بیش از 170 هزار هکتار و تولید 158 هزار تن، سومین کشور تولیدکننده آن در دنیا محسوب می شود [FAO, 2013]. بادام در مناطقی با زمستانهای معتدل و تابستانهای گرم و خشک رشد می کند. از طرفی اكثر مناطق ایران در اقلیم خشك و نیمه خشک قرار دارند که رشد و نمو گیاهان را با محدودیت خشکی و شوری مواجه میکند. معمولاً در اینگونه مناطق شوری آب نیز بالاست که این امر، موجب آسیب بیشتر میشود. در این میان ترکیب پایه و پیوندک بهعنوان یکی از عوامل تأثیرگذار در میزان حساسیت یا تحمل به شوری در درختان میوه کشتشده ازجمله بادام در نظر گرفتهشده است .
تحقیقات متعددی نشان دادهاند که آستانه تحمل به شوری اكثر درختان میوه هستهدار ازجمله بادام نسبت به تنش شوری پایین است بطوریکه گزارش شده است که حد آستانه تحمل این گیاه، 5/1 دسیزیمنس بر متر و شیب منحنی كاهش در عملکرد آن به ازای هر واحد شوری (دسی زیمنس بر متر)، 19% است [Bernstein, 1956; Brown and Bernstein 1953]، که بر اساس معادله مانس و هافمن [1977]، در شوری 8/2 دسیزیمنس بر متر، به میزان 25 درصد و 1/4 دسیزیمنس بر متر به میزان 50 درصد و سرانجام در 8/6 دسیزیمنس بر متر تا میزان 100 درصد از عملكرد آن كاسته می شود . در تحقیقات انجامشده در زمینه بررسی میزان تحمل پایه های مختلف بادام نسبت به تنش شوری مشخصشده است که پایه GF677 متحمل به شوری میباشد، درحالیکه پایه نماگارد [ P.persica X P. davidiana ]، حساسیت بالایی به شوری دارد . تحمل پایه GF677 نسبت به سطوح مختلف شوری حاصل از کلرید سدیم موردبررسی قرارگرفته و نشان دادهشده است که این پایه نسبت به شوری متحمل است بهطوریکه شوری تا 60 میلی مولار (5/5 دسی زیمنس بر متر) را تحمل می کند . همچنین، گزارششده است که پایه GF677 از طریق مكانیسم تدافعی ایجاد محدودیت در جذب و یا انتقال سدیم به قسمت های هوایی و نیز حفظ سطح مناسبی از پتاسیم، تحمل بالاتری نسبت به نمك کلرید سدیم در مقایسه با پایه بذری تووانو (هیبرید بین رقم خودگردهافشان تونو و رقو ژنکو در شرایط گردهافشانی کنترلشده) داشته و می تواند شوری تا 50 میلی مولار (2/5 دسی زیمنس بر متر) را نیز تحمل کند ]اورعی و همکاران، 1390[. لذا با توجه به گزارشهای موجود، از این پایه میتوان بهعنوان یک پایه متحمل به شوری برای مناطقی با شوری متوسط استفاده نمود. همچنین، پژوهشهای انجامیافته، نشان میدهد که تمامی شاخص های رشدی بادام ازجمله خصوصیات مورفولوژی، فیزیولوژی، بیوشیمیایی و غلظت عناصر غذایی در برگ و ریشه های بادام تحت تنش شوری قرار میگیرند که ارقام مختلف بادام، عکسالعملهای متفاوتی به سطوح مختلف شوری نشان می دهند Rahemi et al., 2008; Munns and tester, 2008 Moreno and Cambra, 1994; Montaium et al., 1994;] [Noitsakis et al, 1997. بنابرین تحقیق حاضر بهمنظور دستیابی به اهداف زیر انجام شد.
1) بررسی تغییرات مرفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپهای مورد مطالعه در برابر تنش شوری.
2) تأثیر تنش شوری برجذب عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف.
3) تأثیر نوع ژنوتیپ پیوند شده بر میزان جذب عناصر غذایی توسط پایه GF677.
4) مقایسه مقاومت به شوری بین ارقام تجارتی خارجی و داخلی و ژنوتیپهای امیدبخش پیوند شده روی پایه GF677.
5) تعیین مقاومترین رقم پیوند شده روی پایه GF677 به شوری.
فصل اول: کلیات و بررسی منابع علمی
1- کلیات و بررسی منابع
1-1- تاریخچه و پراكنش بادام
بادام یكی از قدیمی ترین درختانی است كه در ایران كشت می شود. بعضی از دانشمندان گیاه شناس معتقدند موطن اصلی بادام، ایران است . گفته می شود، خاستگاه اصلی بادام، منطقه وسیعی از ایران، تاجیكستان، افغانستان و غرب پاكستان بوده كه همراه کاروانها به یونان برده شده و بعدها توسط یونانیها به سایر بنادر دریای مدیترانه انتقال و انتشار یافته است . بطور كلی میتوان گفت كه بادام، بومی مناطق گرم و خشك آسیای غربی بوده و امروزه كشت آن در آمریکا، اسپانیا، ایران، مراكش، ایتالیا، پرتغال، تركیه، یونان و استرالیا بطور وسیع معمول شده است [Ladizinsky, 1999]..
2-1- میزان تولید در ایران و جهان
کشورهای عمده تولید کننده این محصول شامل آمریکا، اسپانیا، ایران، ایتالیا، یونان، ترکیه، مراکش و استرالیا می باشند. امروزه در بیش از 50 کشور جهان ارقام مختلف بادام کشت و کار می شود و بر اساس آمار ارائه شده توسط سازمان خواروبار جهانی ایران با سطح کشت بیش از 170 هزار هکتار و تولید 158 هزار تن، سومین کشور تولید کننده بادام در دنیا محسوب می شود. این در حالی است که عملکرد آن 920 کیلوگرم بر هکتار است [FAO, 2013].
3-1- گیاه شناسی
بادام با نام علمی Prunus dulcis درختی از خانواده Rosaceae، زیر تیره Prunoidea، از جنس Prunus و زیر جنس Amygdalus است. . بادام دارای 16 كروموزوم (X=8) و دیپلویید بوده ولی در بین هیبریدهای هلو و بادام ارقام تریپلویید و تتراپلویید نیز دیده می شود . در مطالعات سیتولوژیكی ارقام بادام، تفاوتی از نظر كروموزوم دیده نشده است. بادام از گیاهان گلدار، نهاندانه با گل كامل بوده و دارای سیستم خود ناسازگاری میباشد. ناسازگاری در بادام در 99 درصد حالات، از نوع گامتوفیتی تكژنی است [Rushforth, 1999].
در بادام برگها ساده و در شاخههای تازه تشكیل شده فصل جاری ظاهر میشوند. شكل برگها نیزهای، باریك، دراز و نوك تیز و كمی موج دار و بسته به ژنوتیپ، با لبههای صاف یا مضرس میباشد. گلهای آن دو جنسی به رنگ سفید یا صورتی بوده و در بهار قبل از باز شدن جوانههای برگ ظاهر میشوند و منظره زیبایی به درخت می بخشند. هر گل آن شامل 5 كاسبرگ، 5 گلبرگ و 20 تا 40 پرچم است. تخمدان آن یک برچه و محتوی دو تخمك و میوه آن شفت و به رنگ سبز و پوشیده از كركهای فراوان است .[Rushforth, 1999]در بعضی ارقام، هر دو تخمك رشد میكنند و در نتیجه دو دانه یا مغز در داخل میوه به وجود می آورند. به دلیل ایجاد میوه از یک تخمدان توسعه یافته، گرده افشانی و لقاح باید انجام گیرد و تشكیل میوه از طریق بكرزایی در بادام وجود ندارد. اكثر ارقام بادام از نظر گرده افشانی خود ناسازگارند و لذا دانه گرده حاصل از یک رقم نمی تواند باعث باروری و ایجاد میوه در همان رقم شود. البته در سالهای اخیر ارقام خود سازگار اصلاح و به وجود آمدهاند .
4-1- ارزش و خواص غذایی بادام
بادام میوهای است كه برای مصارف گوناگون تهیه می شود. عمده مصرف غذایی آن در صنایع شیرینی سازی، بیسكویت و شكلات میباشد. مغز بادام به صورت خام یا بو داده مصرف آجیلی داشته و به عنوان خشكبار، جزو بهترین تنقلات محسوب می شود. تركیب 100 گرم مغز بادام شامل 19 گرم پروتئین، 54 گرم چربی، 21 گرم كربوهیدرات، 5 گرم آب و یک گرم خاكستر گیاهی می باشد (جدول1-2). در بادام تلخ، ماده سمی وجود دارد كه گلوكوزید سیانوژنیک آمیگدالین (اسید سیانیدریك) نام دارد. علت نام گذاری علمی بادام نیز بر این اساس است. اگر به مقدار زیادی خورده شود، می تواند موجب مسمومیت و مرگ شود. در حدود 50 تا 70 عدد بذر بادام تلخ سبب مرگ یک فرد بالغ و7 تا 10 بذر تلخ سبب مرگ یک فرد نابالغ (بچه) می شود و این در حالی است كه 3 عدد بذر می تواند مسمومیت شدید ایجاد نماید. بادام شیرین حاوی این تركیبات نیست. از هیدرولیز آمیگدالین در مجاورت آب، موادی مانند قند و گلوكز و
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-09-30] [ 06:45:00 ب.ظ ]
|