پایان نامه : تجزیه و تحلیل اقتصادی کشاورزی برنج در استان مازندران |
واژگان کلیدی : استان مازندران, کشاورزی برنج، هزینه, درآمد, سودآوری, مکانیزاسیون, ارزیابی اقتصادی
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده. 2
مقدمه. 15
فصل 1: کلیات پژوهش.. 17
1-1- مقدمه. 18
1-2- بیان مسأله. 19
1-3- اهمّیت و ضرورت تحقیق.. 21
1-4- اهداف تحقیق.. 23
1-5- سوالها و فرضیههای تحقیق.. 23
1-5-1-سوالهای تحقیق.. 23
1-5-2- فرضیههای تحقیق.. 24
1-6- روش شناسی تحقیق.. 24
1-7- قلمرو تحقیق.. 24
1-7-1- قلمرو مکانی نمونهگیری.. 24
1-7-2- قلمرو زمانی نمونهگیری.. 25
1-8- جنبهی جدید بودن و نوآوری تحقیق.. 25
1-9- تعاریف و اصطلاحات پایه. 26
1-9-1- کشاورزی.. 26
1-9-2- زمین.. 27
1-9-3- سطح زیرکشت… 27
1-9-4- خودکفایی.. 27
1-9-5- درآمد. 28
1-9-6- سودآوری.. 28
1-9-7- امنیت غذایی.. 29
1-9-8- تورم. 29
1-9-9- بیکاری.. 29
1-9-10- مکانیزاسیون.. 29
1-9-11- شالی.. 30
1-10- خلاصه. 30
فصل 2 : پیشینه نظری پژوهش.. 31
2-1- مقدمه. 32
2-2- برنج.. 32
2-2-1- تاریخچه جهانی برنج.. 33
2-2-2- سابقه کشت برنج در ایران.. 33
2-2-3- میزان کشت برنج در ایران.. 34
2-2-4- نمونههایی از مصارف برنج.. 34
2-2-5- تقسیم بندی واریتههای برنج.. 35
2-3- تولید و تبدیل برنج.. 37
2-3-1- مرحله آماده سازی زمین اصلی.. 38
2-3-2) مرحله کاشت خزانه. 39
2-3-3- مرحله کشت زمین اصلی.. 41
2-3-4- مراحل داشت برنج.. 42
2-3-5- مرحله برداشت برنج.. 45
2-3-6- مرحله پس از برداشت… 47
2-4- بررسی پژوهشهای انجام شده پیرامون موضوع : 48
2-5- خلاصه. 76
فصل 3 : متدلوژی تحقیق.. 78
3-1- مقدمه. 79
3-2- نوع تحقیق.. 80
3-3- جامعهی آماری تحقیق.. 81
3-3-1- جامعهی آماری.. 81
3-3-2- حجم نمونه و شیوه نمونهگیری.. 81
3-4- قلمرو آماری تحقیق.. 81
3-4-1- قلمرو مکانی نمونهگیری.. 81
3-4-2- قلمرو زمانی نمونهگیری.. 82
3-5- روش گرداوری آوری اطلاعات.. 83
3-5-1- مصاحبه حضوری.. 83
3-5-2- پرسشنامه. 83
3-6- متغیرهای تحقیق.. 84
3-6-1- متغیرهای مستقل.. 84
3-6-2- متغیرهای وابسته. 85
3-7- روش تجزیه و تحلیل دادهها 85
3-7-1- محاسبهی درآمدها و هزینهها 86
3-7-2- ارزش فعلی.. 86
91
3-7-4- شاخصها و راههای اندازهگیری سودآوری (بهرهوری) 92
3-8- خلاصه. 94
فصل 4 : پیادهسازی متدلوژی تحقیق.. 96
4-1- مقدمه. 97
4-2- محاسبهی هزینهی تولید برنج به ازای یک هکتار (در سال 82 ) 98
4-2-1- مرحله آماده نمودن زمین قبل از کاشت… 98
4-2-2- کاشت… 100
4-2-3- داشت… 105
4-2-4- برداشت و پس از برداشت… 108
4-2-5- تبدیل شلتوک به برنج.. 113
4-3- هزینههای تولید کشاورزی برنج در استان مازندران.. 114
4-3-1- سطح زیركشت… 116
4-3-2- هزینهی کل تولید کشاورزی برنج در استان مازندران.. 118
4-4- درآمد حاصل از کشاورزی برنج در استان مازندران.. 121
4-4-1- میزان تولید. 121
4-4-2- کل درآمد حاصل از کشاورزی برنج در استان مازندران در سال مبناء (سال زراعی 82) 124
4-4-3- درآمد حاصل از کشاورزی برنج در استان مازندران (از سال 82 الی 91) 127
4-5- تجزیه و تحلیل اقتصادی.. 130
4-5-1- ارزش فعلی(سال مبناء 1382) درآمد حاصل از کشاورزی برنج در استان مازندران از سال 1382 الی 1391 130
4-5-2- ارزش فعلی (سال مبناء 1382) هزینهی کشاورزی برنج در استان مازندران از سال 1382 الی 1391. 131
4-5-3- نسبت درآمد به هزینه (B/C) 132
4-5-4- میزان سود حاصل از کشاورزی برنج (با کسر هزینه از درآمد) 134
4-5-5- ارزش فعلی سود حاصل از کشاورزی.. 136
4-6- بررسی و تعیین سهم هر یک از بخشهای تولید در هزینهی کل تولید برنج.. 138
4-7- راهکارهایی جهت رسیدن به سودآوری و بهرهوری بالاتر در کشاورزی برنج.. 139
4-7-1- استفاده از تراکتور به جای تیلر در آماده سازی زمین کشاورزی قبل از کاشت… 141
4-7-2- استفاده از ماشین نشاء به جای نشاء به روش سنتی( ایجاد خزانه و نشاء توسط کارگران ) 143
4-7-3- ایجاد تغییر در روش داشت… 145
4-7-4- استفاده از روش مستقیم برداشت یا برداشت شالی با بهره گرفتن از خرمنکوب پشتتراکتوری.. 155
4-7-5- روش جدید تبدیل شلتوک به محصولات نهائی برنج در شالیکوبیها 158
4-8- مقایسهی درآمد وهزینهی روش سنتی کشت برنج با روش های جدید (بهبود یافته) 159
4-9- خلاصه. 161
فصل 5 : نتیجه گیری و پیشنهادها.. 163
5-1- مقدمه. 164
5-2- جمعبندی و نتیجهگیری.. 164
5-3- محدودیتهای تحقیق.. 168
5-4- پیشنهادها 168
5-4-1- پیشنهاد برای کاربران.. 168
5-4-2- پیشنهادها برای تحقیقات آینده 169
171
178
مقدمه:
نقش کشاورزی در رشد و شکوفایی کشور بر کسی پوشیده نیست. بخش کشاورزی با تأمین غذای جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است. برنج یکی از محصولات غذایی پیشرو در جهان است[Sheka;Bangura] و بعد از گندم بعنوان مهمترین ماده غذایی در جهان محسوب میشود[Sachchamarga,K;W.Williams,G ,2004]. سطح زیر کشت برنج کشور حدود ۵۶۴ هزار هکتار با متوسط تولید ۲۴۰۰ کیلوگرم (برنج سفید) درهکتارمیباشد[بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، 1393]. با توجه به مصرف سرانه سالانه برنج،کمبود برنج موردنیاز مصرفی وجود دارد که از خارج کشور تأمین میشود. در این میان استان مازندران بعنوان بزرگترین تولید کننده برنج کشور شناخته میشود. جهت تولید برنج برای جمعیت بالای هفتاد میلیون ایران، نیاز به حجم گستردهای از فعالیتها و صرف هزینههای زیادی است، اما ماحصل این همه تلاشها و صرف هزینههای زیاد، نارضایتی کشاورزان، ضایعات فراوان، بیکاری بیش از پیش شالیکاران و مهاجرت آنها به شهر و تبدیل شدن زمینهای آنها به ویلاها و شهرکهای صنعتی است که دلایل این مشکلات ریشه در اقتصاد و مسائل اجتماعی و نبود اطلاعات کافی در مورد شیوه کشت اقتصادی این محصول میباشد. برآیند این عوامل، کاهش تولید برنج و نیاز به واردات بیشتر است که وابستگی کشور را در پی خواهد داشت. تولید برنج در کشور محصول رنج و مشقّت است و به گفتهی کشاورزان دارای هزینهی بالایی است، رنجی که سبب شده قشر جوان دیگر تمایلی به ادامه شغل آبا و اجدادی خود نداشته باشند. درسالهای گذشته اراضی کشاورزی این استان و به خصوص شالیزارها با خطر جدی تغییر کاربری رو به رو شدهاند و در نتیجه این تغییر کاربری، سطح زیر کشت برنج در این استان بسیار کاهش یافته است. به تبع کاهش سطح زیر کشت برنج، تولید این محصول نیز کاهش یافته است[فاضل ساعتچی، 1389]. باید ریشههای این نارضایتی بررسی شود چرا که به گفته کشاورزان هزینهها سهم عمدهای از درآمدها را به خود اختصاص میدهند و میزان رفاه کشاورزان نسبت به سالهای دورتر به نحو چشمگیری کاهش یافته است. این شرایط به گونهای در حال رغم خوردن است که استان مازندران با دارا بودن شرایط آب و هوایی مناسب، میتواند با تولید هرچه بیشتر این محصول در جهت شکوفایی و خودکفایی بخش کشاورزی قدم بردارد و نقش بسزای در بالا بردن صادارت غیر نفتی و کاهش خروج ارز از کشور بازی کند. دراینجا پرسشی که سالیانی است در ذهن محقق وجود داشته این است که چرا نارضایتی کشاورزان هرساله بیشتر میشود؟، دآرمد حاصل از کشاورزی برای یک کشاورز سودآور میباشد یا خیر؟ .بررسی تحقیقات پیشین نشان داد که اکثر مطالعات انجام شده از جمله مقاله پیشگار و همکاران( Rafiee ,2011) در زمینه انرژی و تحلیل اقتصادی سطوح مختلف محصولات برنج در استان گیلان و مقالهی دکتر مرتضی نصیری و مقاله خانم کبری تجددی طلب در زمینهی بهبود میزان برداشت (بازده بیشتر در تولید)، کاهش میزان ضایعات در مراحل مختلف تولید و تبدیل، بررسی سیستم دستگاهها و ماشینآلات کشاورزی میباشد. در این پایاننامه ابتدا میزان اقتصادی بودن کشاورزی برنج بررسی و پس از مشخص شدن جایگاه برنج در اقتصاد مازندران و کشاورزان برنجکار، راهکارهایی در جهت سودآورتر کردن این فعالیت مهم ارائه میشود. در این راستا، معضلات و هزینههای غیرضروری حذف و راهکارهایی در جهت دستیابی به حداکثر میزان سودآوری ارائه شده است، تا در ابتدا رضایت کشاورزان را به همراه داشته باشد و سپس با افزایش تولید باعث افزایش اشتغال شود و در ادامه جایگاه مازندران را به عنوان یک قطب مهم تولید برنج در ایران و حتی در خاورمیانه بالا برده و در نهایت خودكفایی در تولید برنج و قطع واردات این كالا
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-09-30] [ 03:07:00 ب.ظ ]
|