پایان نامه اثر عصاره دودی گیاهان و دود آئروسل بر جوانه زنی بذور و صفات رشدی سه گیاه داروئی |
چکیده:
به منظور بررسی اثرات عصاره دودی گیاهان و دود آئروسل بر سرعت جوانهزنی، درصد جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه، وزن گیاهچه، بنیه گیاهچه و نسبت ریشهچه به ساقهچه و همچنین برخی شاخص های رشدی، در سه گیاه دارویی توت روباهی، بابونه و اکیناسه، دو آزمایش جداگانه در سال 1388، در همدان اجرا گردید.آزمایش عصاره دودی با شش تیمار (0، 002/0، 01/0، 1/0، 2/0 و 1) و سه تکرار، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و آزمایش دود آئروسل با دو تیمار دود آئروسل و شاهد در چهار تکرار، در قالب طرح کاملاً تصادفی، اجرا شد. نتایج نشان داد که در گیاه توت روباهی، غلظتهای مختلف عصاره دودی، بیشتر صفات جوانهزنی و رشدی را به طور معنیداری، افزایش دادند و در مواردی، غلظتهای بالای عصاره دودی باعث کاهش برخی از شاخص ها شد، که در این موارد به نظر میرسد که در غلظتهای بالا، از دو ترکیب محرک و بازدارنده موجود در دود، ترکیب بازدارنده با غلبه بر ترکیب محرک، صفات رشدی را کاهش میدهد. تقریباً در همه موارد، اثر در غلظتهای پائین عصاره دودی در گیاهان بابونه و اکیناسه، موجب افزایش صفات جوانهزنی و رشدی شد و نیز در بیشتر موارد، غلظتهای بالای عصاره دودی، صفات جوانهزنی و رشدی گیاهان مذکور را کاهش دادند. در مجموع، در گیاه توت روباهی، غلظتهای 1/0 و 01/0 در گیاه بابونه، جهت صفات جوانهزنی غلظتهای 2/0 و 1/0 عصاره دودی و برای صفات رشدی، غلظتهای 01/0 و 002/0، بیشترین تأثیر را داشتند و برای گیاه اکیناسه، غلظتهای 2/0 و 1/0 عصاره دودی، در بیشتر موارد اثر مثبتی بر صفات جوانهزنی و رشدی این گیاه داشتند. تقریباً در هر سه گیاه، دود آئروسل بر بیشتر شاخص های رشدی و جوانهزنی، اثر مثبت داشت.
مقدمه:
با پیشرفت علم شیمی، صنعت دارو سازی نیز پیشرفت کرده است و هر روز شاهد عرضه داروهای شیمیایی جدید به بازار هستیم. این داروهای شیمیایی اگر چه ممکن است اثر قویتری داشته باشند و نسبت به داروهای گیاهی سریع تر تأثیر کنند، ولی عوارض جانبی آنها در مقایسه با داروهای گیاهی بسیار بیشتر است و ممکن است بیمار به بیماری های جدیدی دچار گردد. بنابراین به منظور حفظ سلامتی، گرایش متخصصان، داروسازان و بیماران به استفاده از گیاهان داروئی به طور روزافزون در حال افزایش است.
با افزایش تقاضا برای داروهای گیاهی و با توجه به موقعیت خاص آب و هوائی کشور ایران به دلیل دارا بودن بسیاری از گونه های گیاهی و همچنین با توجه به سابقه دیرینه ما در طب سنتی و استفاده از گیاهان داروئی، توسعه تکنیکهای لازم برای کشت وکار این گیاهان با حداقل هزینه از اهمیت بالایی برخوردار است. کشت موفق گیاهان دارویی به میزان زیادی به قابلیت جوانه زنی موفق بذور آنها وابسته است.
خصوصیات ژنتیكی، خواب بذر، قوه نامیه، قدرت جوانه زنی، بنیه یا قدرت بذر، میزان رطوبت بذر و عمر بذر از ویژگیهای مهم کیفیت بذر به شمار میروند. اما قدرت جوانه زنی و بنیه بذر نسبت به سایر ویژگیها برای زارع از اهمیت بیشتری برخوردار است. جوانه زنی، طبق تعریف انجمن متخصصین رسمی تجزیه بذر(AOSA)[1] عبارت است از توانایی بذر جهت تولید یک گیاه طبیعی در شرایط مساعد ( گنزالز[2] و همکاران، 2008 ). بذر اغلب گونه های دارویی به جهت سازگاری اكولوژیكی با شرایط محیطی دارای انواع خواب می باشند، که این امر از مهم ترین موانع زراعت گیاهان دارویی به صورت تجاری است. بنابراین تهیه اطلاعاتی در زمینه خصوصیات مرتبط با کیفیت بذر گونه های دارویی، در تولید و پرورش این گیاهان و استقرار آنها در مزرعه جهت دستیابی به عملكرد مناسب و با کیفیت مطلوب، حائز اهمیت است.
بابونه
نام علمی: Matricaria chamomilla
بابونه متعلق به خانواده مرکبان یا گل مینا است. گیاهی است یکساله، که ارتفاع آن به 60 سانتیمتر میرسد. ساقه آن مستقیم و منشعب است. برگها دو تا سه شانهای، بخشهای انتهایی آن سوزنی شکل و کم و بیش بی کرک هستند. قطر کاپیتول که به ساقه نازکی متصل است، 1 تا 5/1 سانتیمتر است و یک ردیف گلهای زبانه دار سفید رنگ دارد. در مرکز آن گلهای لولهای متعدد و زرد رنگ بر روی یک نهنج مخروطی کاملاً مشخص قرار گرفته اند. زمان گل دادن اردیبهشت تا شهریور ماه است (فلوگ[3]، 1364).
اندامهای مورد استفاده: گلهای خشک شده و به ندرت شاخ و برگ همراه با گل.
زیستگاه گردآوری: در کشور ما ایران و در مزارع و زمینهای بایر جنوب اروپا بسیار فراوان است و به عنوان یک گیاه زینتی کاشته می شود. این گیاه، بومی انگلستان و ویلز است و به طور محلی در ویلز و انگلستان کاشته شده و یا در زمینهای بایر می روید. گاهی با کاشت دانه های آن در اواخر پاییز و یا در اوایل بهار کاشته می شود. گیاه را هنگامی که کاپیتول آن کاملاً باز شده است، میچینند و در سایه، در گرمای کمتر از 35 درجه سانتیگراد خشک می کنند. کشت تجارتی آن فقط هنگامی که نیروی کار ارزان، در دسترس است از نظر اقتصادی امکان پذیر است.
ترکیبات و اثر: اسانس فرار، موسیلاژ و یک ماده ضد اسپاسم.
مصرف :
از راه خوراکی معمولاً به شکل تیزان به کار می رود (یک قاشق غذاخوری از گیاه را دریک لیتر آب سرد ریخته و حرارت نمیدهند). برای اختلالات معدی همراه با درد، دیرهضمی، اسهال، تهوع و به ندرت برای التهاب مجاری ادرار و قاعدگی دردناک مصرف می شود. دم کرده آن به شکل کمپرس مصرف می شود. میتوان گردگیاه را بر روی زخمهای دیرالتیام پذیر، حساسیتهای پوستی و عفونتهایی نظیر جوش، کرک و تبخال پاشید. همچنین برای بواسیر و التهابهای دهان، گلو و چشمها مصرف می شود (فلوگ،1364).
بابونه یکی از گیاهان علفی است که خواص دارویی ارزشمندی دارد. در کشورهای غربی به خصوص در اروپا از جمله کشور آلمان مصرف آن بسیار متداول است. بابونه را در بستههای زیبا و جذاب به عنوان چای بابونه مورد استفاده قرار میدهند. مصرف گل بابونه به صورت جوشانده و دمکرده برای برطرف کردن بسیاری از ناراحتیها توصیه می شود. شامپوی بابونه به شرطی که از کیفیت مطلوب برخوردار باشد برای تقویت موی سر و جلوگیری از ریزش آن استفاده می شود. بابونه، اشتها آور و برطرف کننده ناراحتیهای گوارشی است. مصرف دمکرده بابونه جهت رفع تب، ناراحتیهای عصبی، نفخ معده، دلدرد و سایر ناراحتیهای گوارشی توصیه شده است. دمکرده گل بابونه به عنوان داروی کاهش دهنده فشار خون و اوره خون، ضدعفونی کننده، ضدآماس و در بهبود ناراحتیهای پوستی مؤثر است. ضماد گل بابونه برای پیچخوردگی مچ دست و پا استفاده می شود. گل بابونه برای بانوانی که اختلالات قاعدگی دارند و همچنین برای بانوان باردار جهت جلوگیری از استفراغهای دوره حاملگی مؤثر است. بخور گل بابونه برای رفع درد گوش توصیه شده است (کیانمهر، 1387).
اکیناسه (سرخارگل)
نام علمی: Echinacea purpurea
خصوصیات: گیاهی است چند ساله که ارتفاع آن 120-60 سانتیمتر است. این گیاه از یک ساقه عمودی، برگهای تخممرغی شکل و نیزه ای زبر و دندانه دار برخوردار است. ریشه آن افشان بوده و گلهای آن به رنگ بنفش و مخروطی شکل می باشند که در تابستان و اوایل پاییز ظاهر میشوند.
اقلیم مورد نیاز گیاه: این گیاه بومی شرق، مرکز و غرب آمریکا است. به هوای آفتابی نیاز دارد و به خشکی و سرما نیز مقاوم است.
تکثیر این گیاه از طریق بذر میباشد و وزن هزاردانه آن حدود 5/3 گرم است. مقدار بذر مورد نیاز جهت تولید نشاء برای یک هکتار زمین، حدود یک کیلوگرم میباشد. فواصل کاشت این گیاه، در حدود 60-40*30-20 سانتی متر و سیستم کاشت و آبیاری نیز به صورت ردیفی است.
دور آبیاری: این گیاه، نسبتاً به خشکی مقاوم است، ولی برای عملکرد خوب نیاز به آبیاری منظم دارد.
نیازهای غذایی اصلی: به کودهای شیمیایی زیاد نیازی ندارد و استفاده زیاد از کودهای نیتروژن موجب ضعیف شدن سیستم ریشهای می شود. کاربرد نیتروژن به میزان 200-100 کیلوگرم در هکتار، فسفر به میزان 120-100 کیلوگرم در هکتار و پتاس به میزان 250-200 کیلوگرم در هکتار کافی است.
روش کاشت : کاشت مستقیم در زمین اصلی و کاشت خزانهای.
زمان مناسب برای کاشت در خزانه: بسته به شرایط منطقه از اوایل تا اواخر بهمن ماه کاشت میگردد.
تیمارهای مورد نیاز جهت برطرف کردن دوره خواب بذر: بدون هر گونه تیماری جوانه می زند. اما سرمادهی به مدت 4-1 هفته در ماسه مرطوب در دمای 5-0 درجه سانتیگراد درصد جوانه زنی را افزایش می دهد.
طول مدت جوانه زنی بذر، 15-10 روز و مدت زمان لازم جهت انتقال نشاء از خزانه به زمین اصلی، 70-50 روز است. بافت خاک مناسب برای رشد این گیاه، شنی لومی با زهکشی و هوادهی مناسب و pH مطلوب آن حدود 7 است.
اندامهای مورد استفاده: به ترتیب اهمیت، گل و برگ ها هستند.
زمان برداشت :
1- برداشت ریشه:در پاییز سال دوم، هنگامی که اندام هوایی گیاه خشک و قهوه ای شد، باید برداشت انجام گیرد و معمولاً از ماشینهای برداشت سیبزمینی برای این کار استفاده می شود.
2- برداشت برگ: باید در تابستان و درست قبل از باز شدن کامل گلها، برداشت شود و سپس در محلی که کاملاً سایه و دور از نور آفتاب است، خشک گردد.
عملیات پس از برداشت: جدا کردن ساقه های باقی مانده از ریشه و سپس شستن ریشه ها قبل از خشک کردن آنها از مهمترین عملیات پس از برداشت به شمار میروند. خشک کردن باید در دمای 45-40 درجه سانتی گراد انجام شود. میزان رطوبت ریشه پس از خشک شدن باید حدود 10 درصد و میزان مواد خارجی آن کمتر از 3 درصد باشد.
دقت های لازم در عملیات برداشت: برداشت باید در هوای آفتابی و خشک انجام شود. قبل از برداشت ریشهها، باید اندام هوایی گیاه از ارتفاع 5 سانتی متری سطح خاک بریده شود، ضمن اینکه رطوبت خاک نیز زیاد نباشد.
مراقبتهای ویژه در زمان داشت: بلافاصله پس از انتقال نشاء، حتماً باید آبیاری انجام گیرد.
عملکرد: عملکرد ریشه خشک به میزان 2 تا 6 تن در هکتار (بر حسب تراکم کاشت). عملکرد برگ خشک به میزان 2-1 تن در هکتار و عملکرد کل اندام هوایی به میزان 10-7 تن در هکتار است.
خواص درمانی: مصرف سرخارگل، سبب تقویت سیستم ایمنی و بهبود زخمها می شود و از عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی و سرماخوردگی پیشگیری می کند (یزدانی و همکاران، 1383).
توت روباهی
نام علمی: Sanguisorba minor.L
توت روباهی، گیاهی چندساله است که تا ارتفاع 1 متر، رشد نموده و دارای برگهای مرکب و گرد است. ساقه های گل دهنده باریک و منشعب می باشند. این گیاه به سالاد، پنیر و کرههای گیاهی افزوده می شود. علاوه بر این، دارای مصارف دارویی است. گونه دیگری بنام S.anistroides نیز وجود دارد که ازآن، بعنوان دارویی برای درمان دیابت استفاده می شود.
منشاء آن، اروپا و آسیا (S.officinalis)، یا مرکز و جنوب اروپا (S.minor) میباشد. بیشتر، ریشه خشک و گاهی قسمت های هوایی خشک شده، مورد استفاده قرار میگیرد.
موارد استفاده و خواص: ریشه های توت روباهی بعنوان داروی مؤثر برای درمان اسهال و داروی بواسیر شناخته شده اند. این گیاه برای درمان التهاب های دارای خونریزی در روده بزرگ و خونریزی رحم استفاده می شود. همچنین، بصورت موضعی برای درمان بواسیر، ناراحتیهای مختلف پوستی ( مانند زخم ها، سوختگی ها و اگزما ) و التهاب های مخاطی ( بصورت محلول های غرغره یا مواد موجود در خمیر دندان ) بکار می رود.
در اروپا و چین، بیشترین استفاده طبی از این گیاه، به عنوان بند آورنده خون است و به همین دلیل، بخش اول نام علمی آن به معنی جذب کننده خون می باشد.
عصاره های این گیاه معمولاً در تهیه مرهمها و محلولهای شستشو بکار میرود و بصورت استعمال موضعی مورد استفاده قرار میگیرد (جعفر نیا و همکاران، 1387).
فصل اول: بررسی منابع
بررسی منابع:
نخست به دلیل اینکه برخی از محققان و دانشمندان (براون و همکاران، 1997: استادن، 2000: جاین[3] و استادن، 2007: قبرهیوت[4] و همکاران، 2008) بر این باورند که تیمار دود می تواند در زمره و مقوله پرایمینگ به شمار آید، این فصل را با توضیحی از پرایمینگ آغاز میکنیم.
1-1- پرایمینگ
جوانهزنی، یک پدیده پیچیده و پویا است و شامل تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی است که به فعال شدن جنین منجر می شود (بیولی و بلک[1]، 1985). وقوع چندین فرایند متابولیكی همزمان كه در مرحله جوانهزنی بذر صورت میگیرد، مطالعه و بررسی حوادث مرتبط با آغاز فرایند جوانهزنی را دشوار مینماید. در تولید گیاهان زراعی موفق، مدت زمان کاشت بذر تا مرحله ای که گیاهچه استقرار کامل پیدا کند، از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا این دوره، تاثیرات زیادی بر رشد گیاه، عملکرد نهایی و کیفیت بذور، پس از برداشت خواهد داشت (وار و فلوز[2]، 1985).
تعاریف مختلفی برای جوانهزنی ارائه شده است، از نظر متخصصان فیزیولوژی، خروج ریشهچه از پوسته بذر، جوانهزنی محسوب می شود. از نظر آنالیزگران بذر، ظهور و توسعه ساختارهای ضروری از جنین را جوانهزنی تعریف کرده اند که نشان دهنده توانمندی بذر در تولید یک گیاه طبیعی در شرایط مطلوب میباشد (AOSA،2000[3]). در طی جوانهزنی بذر ممکن است محیط خاک اطراف بذر برای جوانهزنی و رشد سریع گیاهچه مناسب نباشد. تنشهای زنده وغیر زنده مانند درجه حرارتهای بالا و پایین، خشکی یا غرقابی بودن، شوری، حشرات و عوامل بیماریزا میتوانند سرعت، درصد جوانهزنی و رشد گیاهچه را کاهش دهند یا به طور کامل از جوانهزنی بذر و ظهور گیاهچه، جلوگیری نمایند (اشرف و فولاد[4]، 2005).
جوانهزنی سریع بذر و رویش یكنواخت در زمین برای به دست آوردن محصولی خوب، در شرایط تنش و غیرتنش ضروری است. جوانهزنی و رویش آهسته و یا پراكنده، معمولاً به پیدایش بوته های كمتر و كوچكتر منجر می شود كه نسبت به تنشهای زیستی و غیر زیستی محیطی آسیب پذیرتر هستند. رویش دیرهنگام ممكن است موجب خرابی بستر بذر و افزایش تراكم خاك گردد كه سبب استقرار ضعیف گیاه میگردد. به طور كلی جوانهزنی بذر سه مرحله دارد:
فاز اول، فرایند جذب آب است كه در آن، آب توسط بذر جذب می شود ولی فعالیت متابولیكی اندكی صورت میگیرد.
فاز دوم، فاز تأخیری است كه در آن آب،به کندی جذب می شود، اما فعالیت متابولیكی گستردهای صورت میگیرد.
فاز سوم، كه در آن افزایش محتوای آب با پیدایش و رشد ریشهچه همراه است.
جذب آب به صورت كنترل شده در بذر كه پس از آن نیز آبگیری انجام می شود به هیدروپرایمینگ بذر معروف است و این گونه بذرها در شرایط تنش، جوانهزنی بهتری نسبت به بذرهای تیمار نشده دارند و رشد گیاهچه اولیه در آنها بیشتر است. در دو دهه اخیر پرایمینگ بذر یكی از معمولترین روشها برای افزایش میزان و یكنواختی جوانهزنی و رویش در بسیاری از گیاهان زراعی مهم شده است.
در جریان پرایمینگ، معمولاً بذرها در معرض پتانسیل آب خارجی قرار میگیرند، مقدار این آب آنقدر اندك است كه مانع از جوانهزنی می شود، اما امكان وقوع یک سری فرایندهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی پیش از جوانهزنی را فراهم میآورد. هنگامی كه بذر پرایم شده در محیط مناسب جوانهزنی قرار میگیرد، سریعتر از بذرهای پرایم نشده جوانه میزند. ایده پرایمینگ بذور کار جدیدی نیست. بنظر میرسد این کار هزاران سال قبل با قرار دادن بذر درون آب، در مدت زمانهای مختلف قبل از کشت صورت میگرفته است. این کار باعث جذب راحت آب، شسته شدن مواد بازدارنده و آغاز مراحل اولیه جوانهزنی شده است.
پیشنهاد استفاده از پرایمینگ بذر برای تحمل گیاه به تنشهای محیطی به ویژه شوری، خشکی و درجه حرارتهای نامناسب با انواع محلولهای اسمزی قبل از کاشت توسط استروگونو[5] (1964) ارائه شد. وی پی برده بود که جذب کنترل شده آب توسط بذر باعث بهبود جوانهزنی و رشد سریع گیاهچه تحت هر دو شرایط تنش و غیرتنش می شود و به دنبال آن، باعث افزایش عملکرد نسبت به بذر پرایم نشده میگردد.
اولین کار منتشر شده درباره پرایمینگ، اوایل دهه 1973 توسط هدیکر[6] و همکاران صورت گرفته است که آنها بذور را در لایه های کاغذی مرطوب شده با پلیاتیلن قرار دادند. بعد از آن روشهایی با قرار دادن بذور در محلول پلیاتیلن گلایکول همراه با هوادهی توسط داربی و سالتر[7] (1976) گزارش شد. در روشهای مشابه، محلول نمکهای غیرآلی برای ایجاد پتانسیلهای اسمزی به کار رفت. در واقع وقتی که بذور در پلیاتیلن و محلولهای نمکی با غلظت مناسب قرار میگیرند، نمیتوانند آب را به راحتی جذب کنند (جذب آب کنترل شده). روشهای مختلف دارای محاسن و معایبی هستند و تاثیر آنها بر گیاهان زراعی مختلف، یكسان نیست. همچنین تأثیر روشهای پرایمینگ از گونهای به گونه دیگر و از مرحله ای از رشد گیاه به مرحله دیگر، متفاوت است.
به طور كلی، تیمارهای شیمیایی، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند و موثرتر از تیمارهای بیولوژیک هستند زیرا فرمولاسیون و استانداردهای تیمار به خوبی در آنها رعایت شده است. اما برخی از تیمارهای بیولوژیكی همراه با تیمارهای پرایمینگ فیزیكی و شیمیایی، مورد استفاده قرار میگیرند تا جوانهزنی و رویش گیاهچه را تحت شرایط تنشی و غیرتنشی افزایش دهند.
در اثر اعمال تیمارهای پرایمینگ، فعالیتهای متابولیکی جوانهزنی تحریک می شود و بهبود سرعت جوانهزنی، یکنواختی رویش بوتهها، جوانهزنی تحت شرایط متنوع محیطی و بهبود بنیه و رشد گیاهچه را سبب می شود (آنونیموس[8]، 2004). پرایمینگ می تواند موجب تقویت قابل ملاحظه بذرهای خشك گردد (هیدکر و کولبر[9]، 1978) كه نتیجه آغاز فرایندهای متابولیكیای میباشد كه در جریان جذب آب به طور نرمال صورت میگیرد و با خشك شدن در مرحله بعد، تثبیت شده است (هانسون[10]، 1973). در بذر نخودفرنگی[11]، پرایمینگ مانع از برخی آسیبهای كروموزومی ناشی از پیری می شود (سیویرتیپ و درادو[12]، 1995). همچنین تحقیقات نشان داده است كه پرایمینگ سبب القای سنتز DNA هسته در سلولهای كلاهك ریشهچه گوجه فرنگی (لیو[13] و همکاران، 1997) و چندین گونه گیاهی دیگر از جمله فلفل[14] (لانتری[15] و همکاران، 1993)، ذرت[16] (گارسیا[17] و همکاران، 1995) و ترهفرنگی میگردد (اشرف و برای[18]، 1993).
[1] -Bewely and Black
[2] -Wurr and Fellows
[3] -Association of Official Seed Analysts
[4] -Ashraf and Foolad
[5] -Strognov
[6] -Heydecker
[7] -Darby and Salter
[8] -Anonymous
[9] -Heydecker and Coolbear
[10] -Hanson
[11] –Pisum sativum
[12] -Siviritepe and Dourado
[13] -Liu
[14] –Capsicum annum
[15] -Lanteri
[16] –Zea mays
[17] -Garcia
[18] -Ashraf and Bray
[1] – Brown
[2] – Staden
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-09-30] [ 06:43:00 ب.ظ ]
|