پایاننامه اصلاح نباتات :خویشآمیزی و زمان برداشت بر میزان متابولیتهای ثانویه رازیانه – رشته کشاورزی |
|
|
فهرست مطالب
|
عنوان صفحه
فهرست مطالب…………………………………………………………………………………………………………………………….هشت
فصل اول: مقدمه و بررسی منابع. 2
1-1 کلیات… 2
1-2 مقدمه. 3
1-3 انتشار جغرافیایی و اهمیت اقتصادی رازیانه. 4
1-4 گیاهشناسی رازیانه. 5
1-4-1 معرفی تیره چتریان. 5
1-4-2 معرفی جنس رازیانه. 5
1-4-3 معرفی گونه های رازیانه. 5
1-5 ریخت شناسی (مورفولوژی) 6
1-6 فنولوژی 6
1-7 مصارف دارویی.. 7
1-8 نیازهای اکولوژیکی گیاه رازیانه. 8
1-9 نیازهای زراعی 8
1-10 مواد و عناصر غذایی مورد نیاز. 9
1-11 ترکیبات شیمیایی.. 9
1-11-1 اسانس ها 9
1-12 ترکیبات فنولیک .. 10
1-13 استخراج ترکیبات فنولیک 11
1-13-1 استخراج با حلال. 11
1-13-2 استخراج توسط امواج اولتراسونیک . 11
1-13-3 استخراج با کلونجر. 12
1-14 آنتیاکسیدانها و اهمیت آنها 12
1-15 طبقه بندی آنتی اکسیدان ها 13
1-16 خودناسازگاری.. 13
1-17 خویشآمیزی.. 14
1-18 اهداف خویشآمیزی.. 14
1-19 ژنتیک پسروی خویشآمیزی.. 14
|
1-20 تنوع ژنتیکی.. 14
|
|
1-21 اهمیت بررسی تنوع ژنتیكی.. 15
1-22 روشهای بررسی تنوع ژنتیکی.. 15
1-22-1 نشانگر ژنتیکی.. 15
1-22-2 نشانگرهای مورفولوژیک…. 16
1-22-3 نشانگرهای آناتومیک…. 16
1-22-4 نشانگرهای بیوشیمیایی.. 16
1-22-5 نشانگرهای مولکولی.. 17
1-23 تقسیم بندی نشانگرهای مولکولی.. 17
1-23-1 نشانگرهای اختصاصی.. 17
1-23-2 نشانگرهای تصادفی.. 17
1-24 نشانگر ISSR.. 17
1-25 كاربردهای نشانگر ISSR.. 18
1-25-1 مطالعات تنوع ژنتیكی.. 18
1-25-2 نقشهیابی ژنتیكی.. 18
1-25-3 نشانمند كردن ژن و انتخاب به كمك نشانگر. 18
1-25-4 مشخص ساختن فراوانی توالیهای ریزماهواره 18
1-25-5 مطالعات جمعیتهای طبیعی و تمایز گونهها 18
1-26 روش های تجزیه و تحلیل.. 18
1-26-1 تجزیه خوشهای.. 19
1-26-2 تجزیة به مؤلفههای متعادل. 19
1-27 مطالعات ژنتیک جمعیت… 19
1-28 مطالعات انجام شده در زمینه خویشآمیزی.. 19
1-29 مطالعات انجام شده روی رازیانه. 20
1-30 اهداف این پژوهش…. 21
1-31 جنبه های جدید بودن طرح.. 21
فصل دوم: مواد و روشها … 22
2-1 شمای کلی پژوهش…. 22
2-2 موقعیت و ویژگیهای مکان آزمایش…. 22
2-3 مواد گیاهی 22
2-4 نحوه اجرای این پژوهش…. 25
2-5 بررسی تأثیر خویشآمیزی بر روی صفات… 25
2-6 صفات آناتومی مورد بررسی و نحوه اندازه گیری آنها 25
|
2-7 صفات مورفولوژی مورد بررسی و نحوه اندازه گیری آنها 28
2-8 اندازه گیری درصد اسانس و اجزای آن. 30
2-8-1 محاسبه درصد اسانس…. 30
2-8-2 تجزیه مواد مؤثره اسانس (اجزای اسانس) 30
2-9 اندازه گیری فعالیت آنتیاکسیدانی.. 31
2-9-1 تهیه و عصارهگیری گیاه 31
2-9-2 تعیین ترکیبات فنولی.. 31
2-9-3 بررسی خاصیت آنتیرادیکالی به روش DPPH 31
2-9-4 ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی به روش بیرنگ شدن بتاکاروتن.. 32
2-9-5 بررسی قدرت احیاءکنندگی آهن.. 32
2-9-6 اندازه گیری محتوی تام فلاونوئید عصارهها 32
2-10 بررسی تنوع ژنتیکی بین لاینهای خودگرده افشان و آزاد گرده افشان گیاه رازیانه………………….. 32
2-10-1 استخراج DNA ژنومی از نمونههای گیاهی.. 32
2-11 اندازهگیری كیفیت و کمیت DNA.. 33
2-12 اندازهگیری غلظت DNA توسط اسپكتروفتومتری.. 33
2-13 اندازهگیری غلظت DNA توسط ژل آگارز. 34
2-14 تکنیک ISSR.. 35
2-15 تجزیه و تحلیلهای آماری.. 37
2-16 تجزیه و تحلیل داده های آناتومیک، مورفولوژیک و فیتوشیمیایی … 37
فصل سوم: نتایج و بحث . 40
3-1 مقایسه میانگین صفات مورد مطالعه در بخش آناتومیک ساقه. 41
3-2 تشریح ساقه در تودههای آزاد گرده افشان. 41
3-3 تشریح ساقه در تودههای خودگرده افشان. 42
3-4 تجزیه واریانس آناتومیک دمبرگ…. 51
3-5 مقایسه میانگین صفات آناتومیک دمبرگ…. 51
3-6 تشریح دمبرگ در تودههای آزاد گرده افشان. 51
3-7 تشریح دمبرگ در تودههای خودگرده افشان.. 52
3-8 تجزیه واریانس آناتومیک بذر. 61
3-9 مقایسه میانگین صفات مورد مطالعه در بخش آناتومیک بذر. 61
3-9-1 طول بذر. 61
3-9-2 عرض بذر. 61
3-9-3 نسبت طول به عرض بذر. 61
3-9-4 ضخامت اپیکارپ… 61
|
3-9-5 تعداد لایه اپیکارپ… 62
|
|
3-9-6 حاشیه سطح دیواره سلولی آنتیکلینال. 62
3-9-7 تعداد لایه دیواره سلولی پریکلینال. 62
3-9-8 ضخامت کوتیکول. 62
3-9-9 تعداد لایه کوتیکول. 63
3-9-10 ضخامت پارانشیم مزوکارپ… 63
3-9-11 تعداد لایه پارانشیم مزوکارپ… 63
3-9-12 تعداد دستجات آوندی مزوکارپ… 63
3-9-13 اندازه دستجات آوندی مزوکارپ… 63
3-9-14 تعداد کانال ترشحی.. 64
3-9-15 تعداد لایه پوشش بذر. 64
3-9-16 تعداد لایه اندوکارپ… 64
3-9-17 تعداد لایه آندوسپرم. 64
3-10 مقایسه میانگین نتایج حاصل از پسروی خویشآمیزی بر روی صفات آناتومی ساقه. 70
3-11 مقایسه میانگین نتایج حاصل از پسروی خویشآمیزی بر روی صفات آناتومی دمبرگ…. 74
3-12 مقایسه میانگین نتایج حاصل از پسروی خویشآمیزی بر روی صفات آناتومی بذر. 78
3-13 تجزیه خوشهای 81
3-14 تجزیه به عاملها 84
3-14-1 تجزیه به عاملهای صفات آناتومی مرتبط با ساقه. 84
3-14-2 تجزیه به عاملهای صفات آناتومی مرتبط با دمبرگ…. 88
3-14-3 تجزیه به عاملهای صفات آناتومی مرتبط با بذر. 93
3-15 ارزیابی صفات مورفولوژی در تودههای آزاد گرده افشان و خودگرده افشان. 104
3-16 آمارههای توصیفی، برآورد ضرایب تغییرات فنوتیپی، ژنوتیپی و وراثت پذیری عمومی.. 104
3-17 تجزیه واریانس صفات مورفولوژیک 107
3-17-1 درصد سبز شدن. 107
3-17-2 ارتفاع. 107
3-17-3 تعداد انشعاب فرعی.. 107
3-17-4 قطر گلآذین.. 108
3-17-5 قطر تاجپوش… 108
3-17-6 وزن تر بوته. 108
3-17-7 وزن خشک بوته. 108
3-17-8 نسبت قطر تاج پوش به ارتفاع. 109
3-17-9 نسبت ارتفاع به تعداد انشعاب فرعی.. 109
|
3-17-10 تعداد روز تا 50 درصد سبز شدن. 109
3-17-11 تعداد روز تا 50 درصد گلدهی.. 110
3-17-12 وزن هزار دانه. 110
3-17-13 تعداد بذر در چتر. 110
3-17-14 عملکرد دانه در بوته. 110
3-17-15 شاخص خودسازگاری.. 111
3-18 مقایسه میانگین نتایج حاصل از پسروی خویشآمیزی بر روی صفات مورفولوژی.. 116
3-19 گروهبندی (تجزیه خوشهای) 120
3-20 تجزیه واریانس صفات فیتوشیمیایی.. 126
3-20-1 درصد اسانس…. 126
3-20-2 عملکرد عصاره 126
3-20-3 فنول تام. 127
3-20-4 فلاونوئید تام. 127
3-20-5 آنتیاکسیدان (IC50) 127
3-21 مقایسه میانگین نتایج حاصل از پسروی خویشآمیزی بر روی صفات فیتوشیمیایی.. 130
3-22 ترکیبات اصلی اسانس…. 132
3-23 همبستگی بین ترکیبات و عملکرد اسانس در رازیانه. 136
3-24 تیپهای شیمیایی تودههای رازیانه بر اساس ترکیبات اصلی اسانس…. 138
3-25 تجزیه عاملهای ترکیبات اصلی اسانس بذر. 139
3-26 همبستگی صفات آناتومیک، مورفولوژیک و فیتوشیمیایی……………………………………………………………. 140
3-27 ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی تودهها 143
3-28 روش به داماندازی رادیکال 1و1- دیفنیل-2-پیکریلهیدرازیل.. 143
3-29 آزمون قدرت احیاکنندگی.. 143
3-30 روش بیرنگ شدن بتاکاروتن.. 144
3-31 همبستگی بین ترکیبات فنولیک و سه مدل سیستم سنجش ظرفیت آنتیاکسیدانی 148
3-32 مطالعات فنولوژی.. 149
3-33 بررسی همبستگی بین پارامترهای اندازه گیری شده در مراحل مختلف نمونهبرداری گیاه 152
3-34 بررسی تنوع بین تودههای خودگرده افشان و آزاد گرده افشان رازیانه با بهره گرفتن از نشانگرISSR 156
3-34-1 استخراج DNA ژنومی.. 156
3-35 الگوی نواری آغازگرها در تودههای خودگرده افشان. 158
3-36 تجزیه خوشهای . 163
3-37 ضریب همبستگی کوفنتیک 163
3-38 ترسیم نمودارخوشهای.. 163
|
3-39 تجزیه به مؤلفه های اصلی تعدیل شده (PCoA) 167
|
|
3-40 ساختار ژنتیکی 169
3-41 مقایسه نمودار خوشهای تودهها بر اساس داده های حاصل از نشانگر ISSR، صفات مورفولوژیک و آناتومی 171
فصل چهارم: نتیجه گیری و پیشنهادها 174
4-1 نتیجه گیری کلی.. 174
4-2 مطالعات آناتومیک…. 175
4-3 مطالعات مورفولوژیک 176
4-4 مطالعات فیتوشیمیایی(اسانس) 177
4-5 بررسی ترکیبات فنولیک، فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی.. 178
4-6 مطالعات فنولوژی.. 179
4-7 نتایج مقایسهای 179
4-8 مطالعه مولکولی.. 180
4-9 پیشنهادها 181
| ||||
|
فهرست جداول
|
عنوان صفحه
جدول 2-1: معرفی خصوصیات زمین مورد کشت.. 22
جدول 2-2: مشخصات 23 توده رازیانه…………………………………………………………………………………………………………………..26
جدول 2-3: صفات آناتومی مرتبط با ساقه و دمبرگ مورد بررسی……………………………………………………………………………….28
جدول 2-4: صفات آناتومی مرتبط با بذر مورد بررسی. 27
جدول2-5: توالی آغازگرهای ISSR مورد استفاده در بررسی تنوع ژنتیکی توده های رازیانه 35
جدول 2-6 : اجزاء واکنش PCR و مقدار هر یک از آنها برای تهیه محلول پایه 36
جدول 2-7: برنامه PCR برای تکثیر DNA ژنومی با نشانگر ISSR.. 36
جدول 2-8: امید ریاضی مربوط به منابع تغییرات طرح آزمایشی انجام شده در این مطالعه 37
جدول3- 1: تجزیه واریانس صفات آناتومیک ساقه برای دو حالت آزاد گرده افشانی و خودگرده افشانی. 70
جدول3- 2: ادامه تجزیه واریانس صفات آناتومیک ساقه برای دو حالت آزاد گرده افشانی و خودگرده افشانی 71
جدول3- 3: ادامه تجزیه واریانس صفات آناتومیک ساقه برای دو حالت آزاد گرده افشانی و خودگرده افشانی 72
جدول3- 4: مقایسه میانگین صفات آناتومی ساقه تودههای مورد مطالعه رازیانه 73
جدول3- 5: ادامه مقایسه میانگین صفات آناتومی ساقه تودههای مورد مطالعه رازیانه 74
جدول3- 6: ادامه مقایسه میانگین صفات آناتومی ساقه تودههای مورد مطالعه رازیانه 75
ادامه جدول3-7: مقایسه میانگین صفات آناتومی ساقه تودههای مورد مطالعه رازیانه 76
جدول3-8: تجزیه واریانس صفات آناتومیک دمبرگ برای دو حالت آزاد گرده افشانی و خودگرده افشانی 54
جدول3-9: ادامه تجزیه واریانس صفات آناتومیک دمبرگ برای دو حالت آزاد گرده افشانی و خودگرده افشانی 55
جدول3-10: ادامه تجزیه واریانس صفات آناتومیک دمبرگ برای دو حالت آزاد گرده افشانی و خودگرده افشانی 56
جدول3-11: مقایسه میانگین صفات آناتومی دمبرگ تودههای مورد مطالعه رازیانه 57
جدول3-12: مقایسه میانگین صفات آناتومی دمبرگ تودههای مورد مطالعه رازیانه 58
جدول3-13: مقایسه میانگین صفات آناتومی دمبرگ تودههای مورد مطالعه رازیانه 59
جدول3-14: مقایسه میانگین صفات آناتومی دمبرگ تودههای مورد مطالعه رازیانه 60
جدول3-15: تجزیه واریانس صفات آناتومیک بذر برای دو حالت آزاد گرده افشانی و خودگرده افشانی. 65
جدول3-16: ادامه تجزیه واریانس صفات آناتومیک بذر برای دو حالت آزاد گرده افشانی و خودگرده افشانی 66
|
جدول3-17: مقایسه میانگین صفات آناتومی بذر تودههای مورد مطالعه رازیانه 67
جدول3-18: ادامه مقایسه میانگین صفات آناتومی بذر تودههای مورد مطالعه رازیانه 69
|
|
جدول3-19: ادامه مقایسه میانگین صفات آناتومی بذر تودههای مورد مطالعه رازیانه 70
|
جدول 3-20: نتایج حاصل از برآورد میزان پسروی خویشآمیزی در تودههای رازیانه برای صفات آناتومیک ساقه 71
جدول3-21: ادامه نتایج حاصل از برآورد میزان پسروی خویشآمیزی در تودههای رازیانه برای صفات آناتومیک ساقه 72
جدول3-22: ادامه نتایج حاصل از برآورد میزان پسروی خویشآمیزی در تودههای رازیانه برای صفات آناتومیک ساقه 73
جدول3-23: نتایج حاصل از برآورد میزان پسروی خویشآمیزی در تودههای رازیانه برای صفات آناتومیک دمبرگ 75
جدول3-24: ادامه نتایج حاصل از برآورد میزان پسروی خویشآمیزی در تودههای رازیانه برای صفات آناتومیک دمبرگ 76
جدول3-25: ادامه نتایج حاصل از برآورد میزان پسروی خویشآمیزی در تودههای رازیانه برای صفات آناتومیک دمبرگ 77
جدول3-26: نتایج حاصل از برآورد میزان پسروی خویشآمیزی در تودههای رازیانه برای صفات آناتومیک بذر 79
جدول3-27: ادامه نتایج حاصل از برآورد میزان پسروی خویشآمیزی در تودههای رازیانه برای صفات آناتومیک بذر 80
جدول3-28: تجزیه عاملها صفات آناتومی مرتبط با ساقه در تودههای آزاد گرده افشان رازیانه 86
جدول3-29: تجزیه عاملها صفات آناتومی مرتبط با ساقه در تودههای خودگرده افشان رازیانه 87
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-09-30] [ 10:54:00 ق.ظ ]
|