پایان نامه کارشناسی ارشد:اثر شوری بر گیاهان |
1-کلیات
- شوری
1-1-1-مقدمه
شوری عبارت از حضور بیش از اندازه نمکهای قابل حل و عناصر معدنی در محلول آب و خاک است که منجر به تجمع نمک در ناحیه ریشه شده و گیاه در جذب آب کافی از محلول خاک با اشکال روبه رو می شود . خاک شور به خاکهایی اطلاق می شود که بیش از 1 /0 درصد نمک داشته باشند. حد بحرانی نمک برای گیاهان 5/0 درصد وزن خاک خشک میباشد(ابوگادالله، 2010).
شوری خاک یکی از عوامل غیرزندهی حساسی است که عملکرد محصول را در نواحی خشک و نیمه خشک تحت تاثیر فرار میدهد. 4/3 سطح زمین حاوی آبهای شور میباشد، بنابراین عجیب نیست که مقدار قابل توجهی از سطح زمین، تحت تاثیر نمک باشد. نزدیک به 800 میلیون هکتار از خشکیهای کرهی زمین در شرایط شوری قرار دارند(مانس و تستر، 2008). میزان اراضی تحت شرایط شوری در ایران در حدود 24 میلیون هکتار گزارش شده است که معادل 15 درصد زمینهای کشاورزی کشور است(شاکر، 1996). شوری، خاکهایی را که حاوی غلظتهای مشخصی از نمکهای محلول هستند را تحت تاثیر قرار میدهد و می تواند رشد و حیات گیاه را تحت تاثیر قرار دهد(مانس و تستر، 2008) و سبب سمیت در گیاه شود. در کشاورزی شوری اثر منفی روی رشد وعملکرد اقتصادی بسیاری از محصولات مهم دارد (مس و هافمن، 1997، یوکوییو همکاران، 2002 و ویدایانتان و همکاران، 2003) .
مشخصههای یک خاک شور، سطوح سمی کلریدها و سولفات سدیم آن است. مسالهی شوری خاک به واسطه آبیاری، زهکشی نامناسب، پیشروی دریا در مناطق ساحلی و تجمع نمک در نواحی بیابانی و نیمه بیابانی در حال افزایش است (احمدیخواه 1389). بنابراین میتوان گفت که در آینده، شوری تهدیدی برای تامین غذا میباشد. لذا برای غلبه بر این مشکل، تلاش بر این است تا گونه های متحمل به شوری را با ارزشهای اقتصادی و اکولوژی در خاکهای شور تولید کنند(رزما و فلاورز، 2008).
1-1-2 اثرات شوری بر روی گیاهان
عدم توانایی گیاه برای جابجایی از زیستگاه طبیعی خود، سبب شده است که گیاهان متحمل شرایط نامطلوب بسیاری چون شوری، خشکی و دمای بالا شوند. داشتن خصوصیتی مانند تحمل به شوری، گیاهان را قادر به رشد و تکمیل چرخهی زندگی خود در محیط دارای غلظت زیاد نمک محلول میسازد.
شوری برای رشد گیاه یک عامل محدودکننده است، زیرا سبب محدودیتهای تغذیهای از طریق کاهش جذب فسفر، پتاسیم، نیترات و کلسیم، افزایش غلظت یونهای درون سلول و تنش اسمزی میگردد. جذب یونهای سمی به ویژهNa+ و Cl–با جذب سایر یونهای مغذی به ویژه K+ و Ca2+ رقابت مینماید و موجب کاهش غلظت این یونها در گیاهان می شود(خان، 2008). در نتیجه با افزایش غلظت یونهای سدیم و کلر و کاهش غلظت پتاسیم رشد گیاه مختل می شود.
شوری ثبات یونی گیاه را مختل می کند که نتیجه آن افزایش سمیت Na+ در سیتوپلاسم و کمبود یونهای ضروری نظیر K+ است(هاسگاوا و همکاران، 2000). در تنش شوری یون سدیم جذب یون پتاسیم را از سلولهای ریشه، مختل می کند. در این شرایط یون سدیم پس از ورود به سلولها با غلظت بالا انباشته می شود که برای آنزیمها، سمی و مضر است. همچنین نفوذ یونهای سدیم و کلر در لایه های آبدار پروتئین از ایجاد پیوندهای غیرکووالانسی در بین اسیدهای آمینهی پروتئین ممانعت می کند که این موجب تغییر ساختار و از کار افتادن پروتئینها و کاهش فعالیت بسیاری از آنزیمها از جمله روبیسکو میگردد(احمدی خواه 1389). به نظر میرسد این کاهش فعالیت ناشی از اختلال در اسیدیتهی استرومای کلروپلاست به دنبال خروج یون پتاسیم و همچنین تغییر ساختار فضایی این آنزیم به دلیل آب کشیدگی سلول میباشد(جسکه، 1984).
فتوسنتز از جمله مهمترین فعالیتهایی است که تحت تنش، مورد بازدارندگی قرار میگیرد. شوری از سه طریق سبب کاهش فتوسنتز میگردد(ونگ و همکاران، 1997 و ملونی و همکاران، 2003) :
الف) کاهش سطح برگ
ب) بسته شدن روزنهها،کاهش تبادلات گازی، کمبود دی اکسید کربن و افزایش میزان گونه های فعال اکسیژن (ROS) در کلروپلاست
ج) نقصان عمل کلروپلاست که بر فعالیت آنزیم های فتوسنتزی و عمل فتوسیستمها تاثیر میگذارد.
در شرایط تنش شوری تغییرات ساختمانی از جمله کاهش و تعداد روزنهها، ضخیم شدن کوتیکول، چوبی شدن زودرس و افزایش قطر و تعداد آوندهای چوبی حادث می شود(رومرو-آراندا و همکاران، 2001)
1-1-3 -واکنش گیاهان به شوری
مکانیسم سازگاری همهی گیاهان به استرس شوری به دلیل غلظتهای بالایNaCl، به عنوان محلولترین و گستردهترین نمک، شامل تنظیم اسمزی، کاهش غلظت یونهای سمی در سیتوپلاسم از طریق دفع و/یا بیرون راندن Na+، تقسیم Na+ به درون واکوئل و مکانیسم دفاع آنتی اکسیدانت میباشد. با این حال گیاهان را در ارتباط با تنش شوری به دو گروه هالوفیت (شوررست) و گلیکوفیت (شیرین رست) تقسیم بندی کرده اند. گیاهان بومیخاکهای شور به شوری مقاوم بوده و غلظتهای بالایی از نمک را تحمل می کنند و گیاهان حساس به شوری غلظتهای پایینتری از نمک را تحمل نموده و در غلظتهای بالاتر از حد آستانه، دچار بیرنگی برگ و کاهش وزن خشک میگردند(تایز و زایگر، 1381).
1-1-3-1- اجتناب و تحمل
گیاهان سازوکارهای مختلفی دارند که از فروپاشی تعادل ترمودینامیکی یا شیمیایی بین محیط بیرون و درون سلول جلوگیری می کند. از آن جمله میتوان به سازوکارهای حفاظتی و مقاومتی در جهت اجتناب از تنش و توانایی پروتوپلاسمهای گیاهی برای مقاومت در برابر تنش اشاره کرد. بنابراین مقاومت در برابر تنش شامل کاهش تنش یا اجتناب از تنش و تحمل تنش میباشد. این دو همان پاسخ دینامیکی گیاه در برابر تنش میباشند (لارچر، 1995) . به طور کلی تحمل شوری در گیاهان به خصوصیاتی بستگی دارد که میتوان آنها را در سه دستهی اصلی جای داد(وینکوو، 1998):
1)جذب و دفع نمک گیاهان از طریق
الف) جلوگیری از ورود نمک
ب) دفع نمک از طریق غدد نمکی
برخی از گیاهان مقاوم به شوری مانع از نفوذ یونها به ریشه نمیگردند، در عوض در سطح برگهای آنها غدههای نمکی وجود دارد که دفع نمک از این طریق صورت میگیرد. ترشح نمک از شیوه های تنظیمی گیاهان هالوفیت در تحمل به شوری محسوب می شود(آتکینسون و همکاران، 1967). غدههای نمکی برای ترشح و دفع نمک، تخصص یافتهاند(بارهومی و همکاران، 2007). مطالعات انجام شده در میان گونه های مختلف گیاهی نشان داده است که برخی مکانیسمهای تحمل به شوری همچون دفع از طریق غدههای نمکی تنها در معدودی از گیاهان وجود دارد و به عنوان یک سازوکار عمومی در همهی گیاهان دیده نمی شود(نیو و همکاران، 1995).
پ) انتقال آن به برگهای مسن برای ایجاد مصونیت از اثرات سمی آنها
2.خصوصیات مورفولوژیکی و پراکنش املاح در ساقهها و ریشه های گیاه که ممکن است میزان تعرق و باز وبسته شدن روزنهها را کنترل نمایند.
3.وقایع فیزیولوژیکی و متابولیکی که اثر وجودی نمک را در سطح سلول خنثی می کند.
مورفولوژی گیاه و انتقال نمک در آوندها نیز تحت کنترل ژنهایی با الگوی تنظیمی پیچیده است که دستورزی آنها مشکل میباشد. با وجود این سازوکارهای سلولی-مولکولی نظیر حفظ تعادل یونها و توزیع مناسب آنها در درون سلول و نیز تغییرات فیزیولوژیکی و متابولیکی از سازوکارهای موثر در سازگاری به تنش شوری میباشند(وینکو، 1998 و نیو و همکاران، 1995).
در برخی منابع از سه عمل درون سلولی در برابر اثرات زیانبار شوری ذکر شده است که به عنوان معیارهای قابل اطمینانی برای تحمل به شوری معرفی شده اند:
- خروج یا توقیف Na+ و Cl–برای جلوگیری از سمیت آنها درون سلول
- حفظ سطح سلولی مناسب K+ و Ca2+مورد نیاز برای فعالیتهای متابولیسمی
- حفظ فشار تورژسانس بدون توجه به پتانسیل آب خارج (ژو و همکاران، 2001)
سازوکارهای تحمل به شوری از طریق تنظیم نمک به اشکال مختلف در گیاهان مختلف گزارش شده و در بسیاری از گونه های زراعی و مرتعی مشاهده شده است.
1-1-3-2: سیستم دفاعی آنتیاکسیدانت
تنشهای محیطی گوناگون از جمله شوری با برهم زدن شرایط مطلوب، سبب بروز اختلالات متابولیسمی در سلولهای گیاهی میگردند که یکی از عوامل اصلی این اختلالات افزایش تولید انواع گونه های اکسیژن فعال میباشد. این گونه ها به دلیل داشتن الکترون آزاد، بسیار واکنش پذیر بوده و ممکن است برای سلولهای گیاه سمی باشد. بنابراین سیستم دفاعی گیاه برای مقابله با اثرات سمی آنها، از سیستم پاک کنندگی آنتی اکسیدانت استفاده مینماید.
1-1-3-2-1: گونه های فعال اکسیژن(ROS)
به دلیل دو نقش کاملا متفاوت اکسیژن در سیستمهای بیولوژیکی، این مولکول مانند شمشیر دولبه عمل می کند. از طرفی، پیش نیاز واکنشهای هوازی بوده و سبب رشد ونمو میگردد و از طرفی دیگر، احیای همزمان دو مولکول اکسیژن در سیستم بیولوژیکی سبب تولیدROS میگردد که عامل به هم خوردگی نظم پروسههای طبیعی سلول میباشد و در نهایت سبب مرگ سلول میگردد(اسلساک و همکاران، 2007).
به نظر میرسد که ROS نقش مهمی به عنوان سنسورهای محیطی و یا تعدیل کننده های الگوی بیان ژن در نمو و دفاع گیاه بر عهده داشته باشد. استرسهای اکسیداتیو و مراحل نمو گیاه مثل بلوغ بذر نیز سبب تولید گونه های اکسیژن فعال میگردد.
ROS اغلب به عنوان محصول جانبی متابولیسمهای طبیعی سلول، در میتوکندری، کلروپلاست، پراکسیزوم و هستهی بسیاری از انواع ارگانیسمهای زنده تولید میگردد (دل ریو و همکاران، 1989 و پراساد و همکاران، 1994). تولید و تخریب ROS یک پدیده سلولی تنظیم شده میباشد. با این حال اصطلاح استرس اکسیداتیو برای توضیح موقعیتی است که تجمع ROS بیشتر از ظرفیت ارگانیسم برای نگهداری هوموستازی رداکس(Redox) سلولی است. برای مثال قرارگیری بافت گیاه در معرض استرسهایی مانند سرما، یخ زدگی، اشعهی فرابنفش(UV)، ازون، خشکی، نور شدید، حشرهکشها و صدمات فیزیکیاغلب سبب تحریک تولید یا تقویت تولید ROSها میگردند(بوولر و همکاران، 2000). میزان و محل تجمع ROS در سلول، به گونه، بافت، و سن رشد گیاه و همچنین ویژگی، مدت زمان و درجه استرس به کار گرفته شده، بستگی دارد. گفته می شود اگر استرس اکسیداتیو که در گیاه اعمال می شود، به حداقل برسد، سبب متحمل شدن گیاه به چندین استرس محیطی خواهد شد(مالان و همکاران، 1990 و ویلکنز و همکاران، 1994).
انتقال الکترون از زنجیرهی انتقال الکترون به ترکیبات یا مولکولها، مسیر اصلی تولید ROS تحت شرایط انواع بسیاری از استرسهاست(الستنر، 1991 و فویر و همکاران، 1994). همچنین استرسها اغلب میتوانند روی پروتئین، لیپید، واکنش پروتئین-لیپید و یکپارچگی آن تاثیر بگذارد(گراهام و پترسون، 1982 و نیشادا و ماراتا، 1996). در نتیجه برای متابولیسمهایی که شامل واکنشهای رداکس میباشند، تجمع ROS تسهیل مییابد. استرسهای دیگری چون در معرض قرارگیری ازن نیز می تواند به طور مستقیم، از طریق واکنش با اجزای تشکیل دهنده سلول، سبب تجمع ROS شوند(رانئیری و همکاران، 1996).
استرسهای زنده یا غیر زنده تنها فاکتورهایی نیستند که سبب تحریک یا افزایش تولید ROS میگردند. این گونه های فعال از طریق فرایندهای پیری که به صورت طبیعی یا القایی طی میشوند نیز تولید میگردند(فیلسوف-هاداس و همکاران، 1994 و هدگس و فویر، 2000). پیری به صورت کلی به عنوان یک پدیده ژنتیکی تعریف شده است که منجر به مرگ سلول، ارگانها یا همهی ارگانیسمها میگردد(نودن و گوایمت، 1989). همچنین آنها در طول مراحل نموی گیاه مثل بلوغ
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-09-30] [ 11:37:00 ق.ظ ]
|