پایان نامه:تاثیر پوشش خوراکی کنسانتره پروتئین آب پنیر با عصاره مرزه بر فعالیت اکسایشی و قارچی در مغز بادام زمینی |
چکیده
هدف این مطالعه، بررسی اثر پوشش خوراکی کنسانتره پروتئین آبپنیر همراه با عصاره مرزه (Satureja hortensis) بر ماندگاری مغز بادامزمینی (Arachis Hypogaea) میباشد. پوششها با ساخت یک محلول 10 درصد از كنستانتره پروتئین آبپنیر در آب مقطر تهیه شدند و مقادیر 1000، 2000 و 3000 پیپیام عصاره مرزه در فرمولاسیون پوشش خوراکی بکار رفت. از گلیسرول به عنوان نرمکننده (پلاستی سایزر) استفاده شد. جهت پوششدهی، بادامزمینیها به مدت 30 ثانیه درون محلولهای پوشش غوطهور گردیده و سپس خشک شدند، بادامزمینیهای پوششدار و بدون پوشش (گروه شاهد) درون کیسههای پلی اتیلنی قرار گرفتند و به مدت 6 ماه در دمای اتاق نگهداری شدند. هر ماه آزمونهای اندازهگیری رطوبت، اندیس پراکسید، TBA، دیان مزدوج، شمارش کلی کپک و مخمر، رنگ پوست، سفتی بافت، طعم و پذیرش کلی نمونهها انجام شد. نتایج نشان داد که پوششدهی بادامزمینی با پوشش خوراکی پروتئین آبپنیر و عصاره مرزه باعث جذب کمتر رطوبت و کاهش میزان اکسیداسیون چربیها می شود. افزودن عصاره مرزه سبب کاهش رشد قارچها گردید و در غلظت 3000 پیپیام رشد قارچ بطور کامل متوقف شد. نمونههای بدون پوشش از نظر فاکتورهای حسی در ماههای اول نگهداری مطلوبتر بودند، اما با گذشت زمان امتیازات آنها کاهش یافت. نمونههای پوششدهی شده تا پایان دوره نگهداری کیفیت خوبی را حفظ کردند.
کلید واژگان: کنسانتره پروتئین آبپنیر، بادامزمینی، پوشش های خوراکی، عصاره مرزه
فهرست مطالب
عنوان صفحه
1-1- مقدمه………………………………………………………………………………………………………………….. 2
1-2- کلیات… 3
1-2-1- فیلم و پوشش خوراکی.. 3
1-2-2- پروتئین آب پنیر. 3
1-2-3- ویژگیهای فیلمها و پوششهای خوراکی بر پایه پروتئین آب پنیر. 4
1-2-4- بادام زمینی.. 5
1-2-5- مرزه. 8
1-3- فرضیات… 10
1-4- اهداف… 10
2-1- تاریخچه استفاده از پوششهای خوراکی در مواد غذایی.. 12
2-2- مزایای فیلم و پوشش خوراکی.. 12
2-3- معایب پوششهای خوراکی.. 13
2-4- کنسانتره پروتئین آب پنیر پوششی جهت حفظ کیفیت مواد غذایی.. 13
2-4-1- استفاده از پوشش خوراکی کنسانتره پروتئین آب پنیر جهت حفظ رطوبت مواد غذایی.. 13
2-4-2- استفاده از پوشش کنسانتره پروتئین آب پنیر در میوهها و سبزیها 14
2-5- خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گیاهان دارویی.. 16
2-6- استفاده از کنسانتره پروتئین آب پنیر و عصاره گیاهان دارویی در پوشش خوراکی.. 20
3-1- دستگاههای مورد استفاده. 24
فهرست مطالب
عنوان صفحه
3-2- مواد و محلولهای شیمیایی.. 25
3-3- مواد اولیه. 25
3-3-1- بادام زمینی.. 25
3-3-2- کنسانتره پروتئین آب پنیر. 26
3-3-3- مواد بسته بندی.. 26
3-4- اندازهگیری ترکیبات شیمیایی بادام زمینی.. 26
3-5- تهیه محلول کنسانتره پروتئین آب پنیر جهت پوششدهی.. 26
3-6- اندازهگیری ترکیبات فنلی کل در عصاره مرزه. 27
3-7- آمادهسازی عصاره مرزه. 28
3-8- پوششدهی مغزهای بادام زمینی.. 28
3-9- بستهبندی و نگهداری مغزهای بادام زمینی.. 28
3-10- آزمونهای انجام شده بر روی مغز بادام زمینی.. 29
3-10-1- آزمونهای فیزیکی و شیمیایی.. 29
3-10-2- آزمون میکروبی.. 33
3-10-3-آزمون حسی.. 33
3-11- آنالیز آماری.. 34
4-1- آزمونهای فیزیکی و شیمیایی.. 36
4-1-1- تعیین ترکیبات شیمیایی بادام زمینی.. 36
4-1-2- تعیین میزان کل ترکیبات فنلی موجود در عصاره مرزه. 36
4-1-3- تغییرات دما و رطوبت نسبی محیط طی مدت شش ماه نگهداری.. 36
4-1-4- رطوبت… 37
فهرست مطالب
عنوان صفحه
4-1-5- اندیس پراکسید.. 39
4-1-6- اندیس TBA… 41
4-1-7- شاخص دی ان مزدوج.. 43
4-2- آزمون میکروبی.. 44
4-2-1- بررسی نمونه شاهد و نمونه پوشش داده شده با کنسانتره پروتئین آب پنیر و بدون عصاره مرزه 45
4-2-2- اثرات افزودن عصاره مرزه بر رشد کپک و مخمر. 46
4-3- ارزیابی حسی.. 47
4-3-1- بافت… 47
4-3-2- رنگ….. 48
4-3-3- طعم.. 48
4-3-4- پذیرش کلی.. 49
4-4- نتیجهگیری کلی.. 50
4-5- پیشنهادات… 51
4-5-1- پیشنهادات پژوهشی.. 51
4-5-2- پیشنهادات اجرایی.. 52
منابع. 54
فهرست جدولها
عنوان صفحه
جدول 1-1- وضعیت کشت بادام زمینی در استان گیلان…………………………………………………………… 6
جدول 1-2- جدول محتوای چربی و مقداراسیدهای چرب در سه گونه معمول بادامزمینی…………….. 8
جدول 2-1- ترکیب شیمیایی اسانس روغنی مرزه تابستانه………………………………………………………… 19
جدول 3-1- دستگاههای مورد استفاده…………………………………………………………………………………. 24
جدول 3-2- مواد شیمیایی مصرفی………………………………………………………………………………………. 25
جدول 3-3- جدول درجهبندی کیفی آزمون حسی………………………………………………………………… 34
جدول 4-1- میانگین تغییرات دمایی در طی 6 ماه نگهداری نمونههای بادامزمینی………………………… 37
جدول 4-2- تغییرات درصد رطوبت نمونههای بادامزمینی و تجزیه و تحلیل آماری آنها……………….. 37
جدول 4-3- عدد پراکسید بادامزمینی پوشش داده شده با کنسانتره پروتئین آبپنیر در طی شش ماه نگهداری (بر حسب میلی اکیوالان پراکسید بر کیلوگرم روغن)………………………………………………………………………………………………………………… 40
جدول 4-4- میزان تغیرات اندیس TBA در طی 6 ماه نگهداری نمونههای بادامزمینی………………….. 42
جدول 4-5- عدد دیان مزدوج (میکرومول بر گرم روغن) در طی 6 ماه نگهداری نمونههای بادامزمینی در دمای اتاق 44
جدول 4-6- میزان رشد کپک و مخمر در طول 6 ماه نگهداری (log cfu/gr)…………………………….. 45
جدول 4-7- میانگین امتیاز بافت بادامزمینی در آزمون حسی……………………………………………………. 47
جدول 4-8- میانگین امتیاز رنگ بادامزمینی در آزمون حسی…………………………………………………… 48
جدول 4-9- میانگین امتیاز طعم بادامزمینی در آزمون حسی…………………………………………………….. 49
جدول 4-10- میانگین امتیاز پذیرش کلی بادامزمینی در آزمون حسی……………………………………….. 49
فهرست شكلها و نمودارها
عنوان صفحه
نمودار 3-1- نمودار استاندارد جذب اسید گالیک در طول موج 750 نانومتر (میلیگرم اسید گالیک در گرم نمونه) 27
نمودار 4-2- تغییرات درصد رطوبت نمونههای بادام زمینی در طی 6 ماه نگهداری.. 64
نمودار 4-3- تغییرات عدد پراکسید نمونههای بادام زمینی در طی 6 ماه نگهداری 64
نمودار 4-4- میزان تغییرات اندیس TBA نمونههای بادام زمینی در طی 6 ماه نگهداری.. 65
نمودار 4-5- عدد دی ان مزدوج نمونههای بادام زمینی در طی 6 ماه نگهداری.. 65
نمودار 4-6- میزان رشد کپک و مخمر در نمونههای بادام زمینی در طول 6 ماه نگهداری.. 66
نمودار 4-7- میانگین امتیاز بافت نمونههای بادام زمینی در طی 6 ماه نگهداری.. 66
نمودار 4-8- میانگین امتیاز رنگ نمونههای بادام زمینی در طی 6 ماه نگهداری.. 67
نمودار 4-9- میانگین امتیاز طعم نمونههای بادام زمینی در طی 6 ماه نگهداری.. 67
نمودار 4-10- میانگین امتیاز پذیرش کلی نمونههای بادام زمینی در طی 6 ماه نگهداری.. 6
فصل اول
مقدمه و کلیات
1-1- مقدمه
آلودگی ناشی از مواد بستهبندی حاصل از مشتقات نفتی و مشکلات ناشی از روشهای مختلف دفع این نوع آلودگیها (مانند دفنکردن، سوزاندن و بازیافت آنها) موجب توجه روزافزون به بیوپلیمرها و بستهبندیهای زیستی شده است. بیوپلیمرها مواد زیستتخریبپذیر بوده و طی فرایند کمپوست به محصولات طبیعی مانند دیاکسیدکربن، آب، اتان و توده زیستی تبدیل میشوند. انواعی از بستهبندیهای زیستتخریبپذیر، قابلیت مصرف همراه با مواد غذایی پوشش داده شده را دارند. اینها بیشتر شامل فیلمها و پوشش های غذایی هستند (گیلبرت، 1986؛ کوک و همکاران، 1998). فیلمها و پوشش های خوراكی، نوعی از مواد بستهبندی محسوب میگردند كه از مواد تجدیدپذیر، زیستسازگار و زیستتخریب پذیر تهیه میشوند. فیلمها و پوشش های خوراكی از یكسو نوعی از مواد بستهبندی و از سوی دیگر جزیی از تركیبات مواد غذایی میباشند (کروچتا و مولدر، 1997). گرایش فزاینده جهانی در راستای استفاده از تركیبات طبیعی به جای نگهدارندههای شیمیایی موجب مطالعات زیادی در قلمرو گیاهان دارویی و جستجوی انواع عصارهها و اسانس های گیاهی شده است. یكی ازروش های كنترل میكروارگانیسمهای نامطلوب در مواد غذایی، افزودن تركیبات ضد میكروبی مانند عصارههای روغنی گیاهی در پلیمرهایی مثل كنسانتره پروتئینی آبپنیر است كه در واقع به عنوان حامل مواد ضدمیكروبی عمل مینماید. مغزهای خوراكی ممكن است در حین برداشت، حمل و نقل و فراوری دچار آلودگیهای قارچی شوند كه در صورت وجود شرایط مناسب از نظر دما و رطوبت نسبی فعالیت آبی مغز افزایش یافته كه خود منجر به رشد و گسترش قارچ و تولید متابولیتهای ثانویه از جمله مایكوتوكسینها میگردد. آفلاتوكسینها تركیبات سمی از
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-09-30] [ 11:40:00 ق.ظ ]
|