پایان نامه: تنش شوری و خشکی فیزیولوژیک |
خسارت شوری بر گیاه به دلیل کاهش پتانسیل آب خاک در اثر تجمع املاح، ایجاد خشکی فیزیولوژیک در محیط ریشه و سمیت و عدم تعادل یونها است. شوری در مراحل مختلف رشد اثرات متفاوتی می تواند داشته باشد وگیاهان مختلف حساسیتهای متفاوتی به شوری نشان می دهند [14]. یکی از مراحل حساس گیاهان به تنش شوری مرحله جوانهزنی است [60]. جوانهزنی بذرها در محیط شور تحت تأثیر فشار اسمزی و سمیت نمک قرار میگیرد. با منفیتر شدن پتانسیل آب، سرعت جذب آب بهوسیله بذر تحت تأثیر قرار میگیرد، ولی برای کاهش درصد جوانهزنی باید پتانسیل آب از حد معینی که برای هرگونه خاص متفاوت است منفیتر گردد. تنش شوری عموماً باعث تأخیر در جوانهزنی، کاهش درصد جوانهزنی، کاهش سرعت جوانهزنی و کاهش رشد گیاهچه می شود [14]. رشد گیاهان نیز بهطورکلی تحت شرایط شوری کاهش مییابد [46]. تجمع بیشازاندازه سدیم موجب سمیت و بازدارندگی رشد در گیاه خواهد شد [34]. افزایش جذب نمک و سمیت یونی، سبب اختلال در کارکرد سلولی و آسیب رساندن به فرایندهای فیزیولوژیک، از قبیل فتوسنتز و تنفس می شود که کاهش فرایندهای رشد و نموی گیاه نظیر جوانهزنی، رشد گیاهچه و درنهایت، کاهش میزان تولید محصول در گیاه را در پی دارد [44].
گیاهان مختلف تواناییهای متفاوتی در محیطهای شور از خود نشان میدهند. تفاوت در قدرت مقاومت به شوری، نهتنها در میان جنسها و گونهها، بلکه حتی در داخل یکگونه نیز مشاهده می شود. این نکته سبب شده که تحقیقات گستردهای در زمینه مکانیزم های تحمل به شوری در گیاهان صورت پذیرد. [14] بهترین روش برای به دست آوردن عملکرد مناسب در خاکهای شور استفاده از گیاهان مقاوم به شوری است [2]. سبزیها نسبت به شوری خاک بسیار حساس میباشند و هر چه خاک شورتر باشد ریشه گیاهان آب موردنیاز خود را با سختی بیشتری جذب می کند. اهمیت این موضوع در شرایط آب و هوایی گرم و خشک نسبت به شرایط مرطوب بهمراتب بیشتر است. درجه حساست سبزیها نسبت به شوری خاک بسیار متفاوت است. حساسترین سبزیها به شوری خاک کرفس و تربچه و مقاومترین آن ها اسفناج و چغندر میباشند. گیاه خیار جزو سبزیهای نیمه حساس به شوری است [8]. سبزیها با داشتن موادی از قبیل ویتامین، املاح معدنی، مواد سلولزی، اسیدهای آلی، روغنهای فرار و مواد ضد باکتریایی جایگاه ویژهای
ازنظر ارزش غذایی دارند [3]. خیار بهعنوان یکی از سبزهای پرمصرف، حدود 96 تا 97 درصد آن آب است که به علت وفور ویتامین، املاح معدنی و اسیدهای آلی در تغذیه از اهمیت ویژهای برخوردار است. ازنظر اقتصادی خیار در بین سبزیهای مهم، مقام چهارم را بعد از گوجهفرنگی، کلم پیچ و پیاز دارا است [3].
با گسترش روزافزون اراضی شور و هزینههای سنگین اصلاح این اراضی و نهایتاً غیرقابل کشت شدن آن ها و با توجه به حساسیت خیار به شوری، شناسایی ارقام متحمل به شوری در خیار از اهمیت ویژهای برخوردار خواهد بود.
2-1- تاریخچه
خیار یکی از سبزیهای معروف دنیاست. منشأ اصلی خیار کاملاً مشخص و معلوم نیست، ولی بهاحتمالزیاد بومی مناطق گرمسیری آسیا و آفریقا است، زیرا بیش از 3000 هزار سال است بهعنوان غذا در آن مناطق کشت میگردد. نوشتهها نشان میدهند که در 100 سال قبل از میلاد مسیح خیار بهوسیله سفیر چین از ایران به کشور چین برده شده است. یونانیان و رومیها آن را میشناختند. این گیاه در قرن نهم به فرانسه معرفی شد و ازآنپس در آنجا کشت گردید، سپس در قرن چهاردهم کشت خیار در انگلستان متداول گشت [8].
3-1- خصوصیات گیاهی
خیار گیاهی است یکساله از جنس Cucumis که حدود 30 گونه آن در آسیا و آفریقا به تثبیت رسیده است. ریشه خیار سطحی و گسترده است. فقط تعداد معدودی از ریشهها میتوانند بیش از عمق 5/0 متری نفوذ کنند. ساقه خیار مانند سایر گیاهان خانواده کدوییان خزنده و کرک دار بوده که در مقطع زاویهدار است. با ادامه رشد گیاه، زاویهها کوچکتر میشوند. ساقه می تواند به ارتفاع بیش از 10 متر نیز برسد. برگها نسبتاً پهن و هر یک از 3 تا 5 قسمت تشکیلشده و هر قسمت آن دارای کنارههای مضرسی شکل است و یکی از لوبها بهصورت نوکتیز درمیآید. از مشخصات بارز برگها وجود رگبرگها در پشت برگ است. در محور برگها پیچکهایی بدون انشعاب، ساقههای فرعی و همچنین گلهای نر و ماده به وجود میآیند. اغلب ارقام خیار یکپایه با گل های نر و ماده جدا از هم در یک بوته هستند [3].
4-1- مسئله شوری خاک
شور شدن خاک می تواند در اثر عوامل جغرافیایی-تاریخی و یا توسط انسان به وجود آید [57]. اصلیترین منبع نمک اراضی انتقال نمک از اقیانوسها است. اقیانوسها خود از عوامل اصلی تشدیدکننده شوری در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب میشوند. قطرات کوچک آب حاصل از امواج و تلاطم اقیانوسها باعث ایجاد بلورهای معلق نمک در جو گردیده و این بلورها بهعنوان هستههای تراکم، در تشکیل قطرات باران یا برف نقش دارند. ذرات کوچک نمک حاصل از تلاطم اقیانوسها ممکن است همراه طوفانها و یا بهصورت خشک از هوا ریزش کنند. شور شدن خاکها و همچنین آبهای زیرزمینی، توسط اعمال انسان از طریق چرای بیشازحد دامها در مراتع، تخریب جنگلها و آبیاری
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-09-30] [ 01:06:00 ب.ظ ]
|