پایان نامه کارشناسی ارشد: مقایسه اقتصادی روش های کنترل بیماری بلاست برنج از دیدگاه کارشناسان و کشاورزان شهرستان لنگرود |
1-1- مقدمه. 2-4
1-2 – بیان مساله. 6
1-3- اهمیت و ضرورت تحقیق. 6-7
1-4- اهداف تحقیق. 7-8
1-5- واژه های کلیدی.. 8
فصل دوم: بررسی و مرور پیشینه تحقیق
2-1- مقدمه. 10-11
2-2- بیماریهای گیاهی.. 11-12
2-2-1- بیماریهای برنج.. 12
2-2-2- بلاست برنج.. 12-14
2-2-3- مطالعه بیولوژیکی قارچ عامل بیماری بلاست.. 14-15
2-3-روش های کنترل بیماریهای گیاهی.. 15
2-3-1- روش های کنترل بلاست برنج.. 15
2-3-1-1- پیشآگاهی.. 16-17
2-3-1-2- کنترل زراعی.. 17-19
2-3-1-3- کنترل بیولوژیکی.. 19-21
2-3-1-4- کنترل شیمیایی.. 21-23
2-3-1-5- استفاده از ارقام مقاوم. 23-25
2-4- مقایسه اقتصادی روش های کنترل بیماری بلاست برنج.. 25-29
فصل سوم مواد و روش های تحقیق
3-1- منطقه مورد مطالعه. 31-33
3-1-1- معرفی استان گیلان. 31-32
3-1-2- برنج در استان گیلان. 32
3-2-1- شهرستانهای استان گیلان. 32
3-2-2- شهرستان لنگرود. 32-33
3-3 – روش تحقیق. 33
3-4- جامعه و نمونه آماری.. 33
3-5- ابزار گردآوری داده ها 34
3-5-1- ابزار پژوهش… 34-35
3-6- روایی و پایایی ابزار اندازه گیری.. 35-36
3-6-1- روایی. 35
3-6-2- پایایی.. 36
3-7 – متغیرهای تحقیق و تعاریف عملیاتی.. 36-37
3-7-1- متغیر مستقل. 36
3-7-1-1- ویژگیهای فردی. 36
3-7-1-2- ویژگیهای نظام زراعی.. 36
3-7-1-3- ویژگیهای اقتصادی.. 36
3-7-1-4- دانش کنترل بلاست برنج.. 37
3-7-1-5- نفوذپذیری اجتماعی.. 37
3-7-1-6- مشارکت اجتماعی.. 37
3-7-1-7- فعالیتهای آموزشی- ترویجی.. 37
3-7-1-8- دانش فنی. 37
3-7-1-9- اثرات زیستمحیطی کنترل بیماری بلاست برنج. 37
3-7-2- متغیر وابسته. 37
3-8- فرضیه های تحقیق. 38
3-9 – روش تجزیه تحلیل داده ها. 38-39
3-9-1- آمار توصیفی. 38
3-9-2- آمار استنباطی. 39
فصل چهارم: تجزیه تحلیل داده ها
4-1- مقدمه. 41
4-2- یافته های توصیفی 41-57
4-2-1- ویژگیهای فردی 41-42
4-2-2- ویژگیهای نظام زراعی 43
4-2-3- ویژگیهای اقتصادی 44
4-2-4- دانش کنترل بلاست برنج 45-53
4-2-4-1- دانش کنترل شیمیابی بلاست برنج.. 45-47
4-2-4-2- دانش کنترل زراعی برنج 48-53
4-2-5- نفوذپذیری اجتماعی 53-54
4-2-6- مشارکت اجتماعی 54
4-2-7- فعالیتهای آموزشی- ترویجی 55
4-2-8- دانش فنی 56-56
4-2-9- اثرات زیستمحیطی کنترل بلاست برنج 56-57
4-3- آمار استنباطی 57-60
4-3-1- مقایسه ویژگیهای فردی، زراعی و اقتصادی کشاورزان دوگروه با بهره گرفتن از آزمون کایدو 57
4-4- مقایسه هزینه های کنترل شیمیایی با کنترل زراعی 60-61
فصل پنجم: بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات
5-1- مرور کلی بر تحقیق 63-64
5-1-1- مقدمه 63
5-1-2- اهداف تحقیق. 64
5-1-3- محدوده تحقیق. 64
5-1-4- محدودیت تحقیق 64
5-1-5- روش و نوع تحقیق 64
5-1-6- متغیرهای تحقیق. 64-65
5-1-7- فرضیه های تحقیق 65
5-2- نتیجه گیری 65-73
5-2-1- یافته های توصیفی 65-70
5-2-2- یافته های استنباطی 70-71
5-2-2- مقایسه هزینه های کنترل زراعی و شیمیایی.. 71
5-3- بحث 71-73
5-4- پیشنهادها 74-75
5-4-1- پیشنهادهای پژوهش حاضر 74
5-4-2- پیشنهادهایی برای پژوهشهای آینده 74-75
منابع. 76-84
پیوستها 85-96
چکیده انگلیسی 97
صفحه عنوان انگلیسی 98
فهرست جداول
جدول 1-1- تولید برنج در کشورهای اصلی صادر . ..5
جدول 2-1- سرانه مصرف برنج در آفریقا و برخی کشورهای در حال توسعه ..11
جدول 3-1- ارزشهای عددی گویه های پرسشنامه . .. 35
جدول 3-2- ارزشهای عددی گویه های پرسشنامه . 35
جدول 3-3- ارزشهای عددی گویه های پرسشنامه . .. 35
جدول 3-4- میزان اعتماد (پایایی) پرسشنامه با بهره گرفتن از روش آلفای كرونباخ . .. .36
جدول 4-1- توزیع فراوانی ویژگیهای فردی شالیکاران (320=n) . .. .41-42
جدول 4-2- توزیع فراوانی ویژگیهای نظام زراعی شالیکاران . 43
جدول 4-3- توزیع فراوانی ویژگیهای اقتصادی شالیکاران .44
جدول 4-4- توزیع فراوانی شالیکاران و کارشناسان براساس دانش کنترل بلاست برنج . 46
جدول 4-5- توزیع فراوانی شالیکاران براساس دانش کنترل شیمیایی بلاست ر برنج .46-47
جدول 4-6- توزیع فراوانی شالیکاران براساس دانش کنترل زراعی بلاست ر برنج .49-53
جدول 4-7- میزان نفوذپذیری اجتماعی شالیکاران به ترتیب اهمیت موضوع (367n= ) .. ..53
جدول 4-8- توزیع فراوانی شالیکاران مورد مطالعه برحسب میزان نفوذپذیری اجتماعی (367 = ( n 54
جدول 4-9- میزان مشارکت اجتماعی شالیکاران به ترتیب اهمیت موضوع (367n= ) .. ..54
جدول 4-10- توزیع فراوانی شالیکاران مورد مطالعه بر حسب میزان مشارکت اجتماع. 54
جدول 4-11- میزان فعالیتهای آموزشی- ترویجی شالیکاران به ترتیب اهمیت موضوع (367n= ) ..55
جدول 4-12- توزیع فراوانی شالیکاران مورد مطالعه بر حسب میزان فعالیتهای آموزشی (367n= ) .55
جدول 4-13- میزان دانش فنی شالیکاران به ترتیب اهمیت موضوع (367n= ) . 56
جدول 4-14- توزیع فراوانی شالیکاران مورد مطالعه بر حسب میزان دانش فنی . 56
جدول 4-15- اثرات زیستمحیطی کنترل بلاست برنج به ترتیب اهمیت موضوع (367n= ) . 56
جدول 4-16- توزیع فراوانی شالیکاران مورد مطالعه بر حسب میزان اثرات زیستحیطی .. ..57
جدول 4-17-مقایسه ویژگی فردی، زراعی واقتصادی کشاورزان دو گروه بااستفاده ازآزمون کایدو…60
جدول 4-18- مقایسه ویژگی فردی، زراعی و اقتصادی کشاورزان……………………………………………….60
جدول 4-19- محاسبه هزینه های کنترل زراعی و شیمیایی…………………………………………………………61
جدول 4-20- مقایسه اقتصادی روش کنترل زراعی و شیمیایی بر اساس نسبت منافع به هزینهها……..61
جدول الف- 1- نفوذپذیری اجتماعی………………………………………………………………………………………90
جدول الف- 2-. مشارکت اجتماعی………………………………………………………………………………………..90
جدول الف-3- فعالیتهای آموزشی-ترویجی …………………………………………………………………………91
جدول الف- 4- دانش فنی……………………………………………………………………………………………………..91
جدول الف- 5- اثرات زیستمحیطی کنترل بلاست برنج…………………………………………………………..92
فهرست تصاویر
شکل 1- 1 تولید برنج در آسیا- آمار سازمان خوار و بار جهانی سال ٢٠١٣ . . .4
شکل 3- 1 نقشه استان گیلان .. 31
شکل 4- 1 توزیع فراوانی شالیکاران بر اساس روش کنترل بیماری . 45
چکیده
برنج یکی از محصولات زراعی عمده استان گیلان بوده و نقش مهمی در درآمد خانوار روستایی دارد. میزان محصول برنج هر ساله توسط عوامل مختلفی همچون آفات، بیماریها و علفهای هرز مورد تهدید قرار میگیرد. بیماری بلاست یکی از خسارتزاترین بیماریهای برنج بوده و هر ساله موجب کاهش کمیت و کیفیت محصول در مزارع شمال کشور میگردد و در این میان زارعین بیشتر از روش شیمیایی برای کنترل بیماری استفاده می کنند. امروزه با توجه به خطرات سموم شیمیایی روی سلامت انسان و محیطزیست بیشتر بر روش های زراعی و بیولوژیک جهت کنترل بیماری بلاست برنج تاکید میگردد و از آنجایی که در استان گیلان از کنترل بیولوژیک استفاده نمی شود در این تحقیق مقایسه اقتصادی دو روش شیمیایی و زراعی رایج در شالیزارهای استان گیلان (شهرستان لنگرود)، مدنظر قرار گرفته است. مقایسه اقتصادی دو روش کنترل زراعی و شیمیایی بین 33 نفر از کارشناسان و 373 نفر از شالیکاران شهرستان لنگرود انجام شد که برای این کار از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. روش جمعآوری داده ها به صورت پرسشنامهای بوده و داده های جمعآوری شده توسط نرمافزار SPSSمورد ارزیابی قرارگرفتند. همچنین میزان نفوذپذیری اجتماعی، دانش فنی، مشارکت اجتماعی، فعالیتهای ترویج و میزان اهمیت به محیط زیست پاسخگویان بررسی و در بخش اقتصادی از روش نسبت منافع به هزینهها جهت تعیین اقتصادیترین روش کنترل بیماری استفاده گردید. همچنین مقایسه ویژگیهای فردی، زراعی و اقتصادی دو گروه کشاورزان استفادهکننده از روش زراعی و شیمیایی توسط آزمون آماری کایدو نشان داد که بین جنسیت، سن و سابقه برنجکاری با روش کنترل انتخابی توسط پاسخگویان ارتباط معنیداری وجود ندارد ولی بین سطح زیرکشت و روش کنترل در سطح 05/0 آماری، ارتباط معنیداری وجود دارد. علاوه بر این بین نظرات کارشناسان و کشاورزان در مورد روش کنترل بیماری بلاست برنج، اختلاف معنیداری وجود داشت به طوری که کارشناسان ترکیبی از روش های کنترل را توصیه می کنند ولی بیشتر کشاورزان از روش شیمیایی استفاده می کنند. ضمناً تحقیقات حاضر نشان داد بر اساس قیمتهای سال 1392 و با توجه به هزینه های کنترل زراعی در مقایسه با کنترل شیمیایی در هر هکتار شالیکاری، کنترل زراعی از نظر اقتصادی قابل جایگزین با کنترل شیمیایی خواهد بود.
1- 1- مقدمه
برنج یکی از محصولات غذایی درجه یک جهان است. در انگلیسیIce/paddy ، در عربی به آن Irz، در فارسی برنج و در زبان اردو چاوال میگویند. نام علمی آنOryza sativa است. برنج گیاهی از خانواده گرامینه است .(Wasim, 2002) کشت برنج که امروزه در تغذیه صدها میلیون انسان در سراسر جهان نقش مهمی را عهدهدار است در چین و هندوستان سابقه هفت هزار ساله دارد. اعتقاد بر این است که منشا متداولترین گونه برنج، قاره آسیا است. برنج محصول عمده گیاهان زراعی مهم کشورهای در حال توسعه است و قوت غالب بیش از یک سوم جمعیت دنیا را تشکیل میدهد. ٩٠% کل تولید برنج از آسیاست و تمدنهای این ناحیه پیوند عمیقی با برنج دارند. دانهی برنج دارای ٧/٧% پروتئین، ٢/٧٥% مواد غیر ازته، ٤/٠% چربی، ٢/٢% سلولز و ٥/٠% خاکستر میباشد. قابلیت هضم برنج به مراتب بیش از سیبزمینی، گندم، شیر و سایر محصولات غذایی است (نورمحمدی و همکاران، ١٣٨٩). از نظر ارزش غذایی و میزان کالری تولیدی، برنج بر اکثر مواد غذایی مورد مصرف انسان برتری دارد. ضریب هضم مواد آلی دانه بدون پوسته در حدود ٩٢% و ضریب هضم پروتئین آن در حدود ٨٦% میباشد. بیش از ٧٠% برنج دنیا در مناطق نیمهگرمسیری مرطوب آسیا کشت می شود و تنها نقاط کوچکی از مناطق خشک به کشت آن اختصاص دارند، با این حال تولید برنج در بعضی مناطق نیمهخشک، به ویژه در کشورهایی که آب و هوای مدیترانهای دارند، مانند ایالات متحده آمریکا، مصر، یونان، اسپانیا، ایتالیا حائز اهمیت است، زیرا در این مناطق برنج گذشته از اهمیت اقتصادی که دارا میباشد، به لحاظ آنکه می تواند در خاکهای شور و نمکزده کشت شود، در روند اصلاحی این خاکها نقش مهمی را ایفا می کند (نورمحمدی و همکاران، ١٣٨٩).
نخستین اقداماتی که در پایان قرن نوزدهم در استرالیا برای برنجکاری دیم به عمل آمده با شکست مواجه شد. بعدها شالیکاری نقش عمدهای در عمران و آبادانی این مناطق ایفا میکرد. شرایط اقلیمی حاد نیز به ایجاد گونه های خاصی از برنج از قبیل برنج کوهستانی یا برنج نشاشده در آبهای عمیق انجامید. در اثر دخالت عوامل انسانی و انتخاب محیطی، انواع مختلفی که در برابر شوری آب یا قلیاییبودن آن یا سردی هوا در شب مقاوم بود به تدریج به وجود آمد. انواع متعدد برنج که بدین ترتیب بدست آمده به منزلهی گنجینه ژنتیکی ارزشمندی از ژرمپلاسم بود که باید با برنامه اصلاح نژاد فعلی و آینده، حفظ شود (نورمحمدی و همکاران، ١٣٨٩). در آفریقا برنج غذای اصلی مردم گینهبیسائو، گینه، ساحلعاج، لیبریا، سنگال و سیرالئون بوده و جایگزین غلات دیگری همچون سورگوم، ارزن و ذرت شده است. بنابراین افزایش تقاضا برای آن وجود دارد. این افزایش تقاضا همراه با افزایش جمعیت بوده و میزان تولید جوابگوی نیاز مردم نیست .(Seck et al., 2010)
بهترین منطقه رشد برنج بین ٤٥ درجه عرض جغرافیایی شمالی و ٤٠ درجه عرض جغرافیایی جنوبی است. برنج در دمای بالا و رطوبت بالا رشد بهتری دارد. درجه حرارت مطلوب 20 درجه سانتی گراد در طول دوره رشد مورد نیاز است .(Wasim, 2002)
در روسیه برنج با توجه به گسترش روشهای پیشرفته آبیاری اتوماتیک به طور اصولی و علمی توسعه یافته است. عملکرد برنج به ٤-٥/٣ تن در هکتار رسیده است. در گذشته هزینه کارگر تنها هزینه تولید بود. هزینه های کنترل شیمیایی بیماریها، آفات و علفهای هرز منجر به افزایش عملکرد به ٨/٤-٣/٤ تن در هکتار و کاهش مصرف نیروی کار به ١٢٠-٦٠ نفر ساعت در هکتار شد. اما استفاده از آفتکشها و سموم، خطرات زیستمحیطی زیادی دارد. جهت بهبود رشد برنج، باید به طور کامل از کاربرد آفتکشها بوسیله هواپیما جلوگیری و از روشهایی مانند استفاده از ارقام مقاوم به آفات و بیماریها استفاده شود (Tchebotaryov et al., 2004).
طبق آخرین گزارشهای سازمان خواروبار جهانی بر اساس جداول سال ٢٠١٣، تولید برنج از سال٢٠١٢ فقط ١/١% رشد کرده است و از ٥ میلیون تن به ٨/٧ میلیون تن، افزایش یافته که برای کشورهای اصلی تولیدکننده یعنی چین، پاکستان و فیلیپین نگرانکننده است. پیش بینی فائو از تجارت برنج در این سال ٥/٣٧ میلیون تن میباشد. ایران و آفریقای جنوبی به عنوان واردکننده اصلی و برزیل، چین، کامبوج، میانمار، تایلند و ویتنام به عنوان صادرکننده اصلی برنج محسوب میشوند (جدول1-1)(شکل 1-1).(Anonymous, 2013)
امروزه در بیشتر جوامع، بر کشاورزی پایدار تاکید میگردد. کشاورزی پایدار بیشتر به بهرهوری زارعین تکیه می کند و بیشتر، حفظ و نگهداری خاک، آب و دیگر منابع طبیعی را مدنظر دارد. حاصلخیزی خاک، ایجاد جوامعی سالم و فراهمکردن فرصتی برای نسلهای آینده نیز از دیگر اجزاء کشاورزی پایدار محسوب میشوند (اللهیاری، 1391). جهت تحقق کشاورزی پایدار، سه عنصر اساسی آن که عبارتند از حفاظت محیط زیست، شرایط مطلوب اجتماعی و سودآوری اقتصادی باید رعایت شوند. موفقیتهای اقتصادی باید بدون تباهی خاک، آب، هوا، مناظر طبیعی و فلور بومی به دست آورده شود. در اکثر موارد به علت فقدان دانش و قدرت تشخیص، در استفاده از منابع پایه آب و خاک زیادهروی شده است و زراعت فشرده یکی از بزرگترین تهدیدها برای پایداری خاک بوده است (کریمی، 1381). جهت رسیدن به پایداری در کشاورزی باید از روش های خاصی همچون شخم حداقل، مدیریت عناصر غذایی، تناوب زراعی، مدیریت تلفیقی آفات، بیماریها و علفهای هرز، بهره گیری کارآ از گونه ها و ارقام زراعی، استفاده گردد (کریمی، 1381).
امروزه با توجه به گسترش روش های کنترل شیمیایی علیه بیماریها و آفات در کشور، لزوم توجه به کشاورزی پایدار و رفع نیازهای نسلهای آینده احساس میگردد. در حال حاضر بیشتر شالیکاران استان گیلان شالیزارهای خود را علیه بیماری بلاست برنج سمپاشی می کنند و از روش های کنترل بیولوژیک اطلاع درستی ندارند. کارشناسان جهاد کشاورزی نیز تاکنون فقط به کنترل بیولوژیک علیه آفت کرم ساقهخوار برنج توجه داشته و علیرغم خسارت زیاد بیماری بلاست برنج در مزارع شمال کشور، در مورد کنترل بیولوژیک این بیماری اقداماتی صورت نپذیرفته است. یکی از راه های رسیدن به کشاورزی پایدار و افزایش سودآوری کشاورزان استفاده از روش های بیولوژیکی در جهت کنترل بیماریهای مهم زراعی است زیرا این روش کنترل همسو با طبیعت بوده و زیانی به محیط زیست وارد نمیآورد. از سوی دیگر هزینه استفاده از آن کمتر از مصرف سموم شیمیایی است. بر اساس تحقیقات انجام یافته در استان گیلان از روش شیمیایی و روش های زراعی برای کنترل بیماری بلاست برنج استفاده میگردد که هدف از این پژوهش مقایسه اقتصادی بین روش های کنترل بیماری بلاست برنج و انتخاب اقتصادیترین روش کنترل آن است.
1-2- بیان ﻣﺴﺄله
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1399-09-30] [ 03:20:00 ب.ظ ]
|